Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК) и Браншова камара ,,Плодове и зеленчуци" обявявиха гражданско неподчинение и организират протест пред Министерство на земеделието (МЗм), който ще се проведе на 22 март 2022г. от 12:00 часа. Това съобщи председателят на НАК Тодор Джиков пред Агри.БГ след срещата на бранша в Пловдив.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Редица групи на земеделски производители и организации в сектор „Плодове и зеленчуци” вече обявиха, че на 16 март ще протестират на пътя Пловдив-Карлово, при разклона за Калояново. 

Тодор Джиков: След това ще се съберем с тях и ще учредим Инициативен комитет на всички асоциации, за да подготвим националния протест пред министерството. Призоваваме производителите на плодове и зеленчуци от цялата страна да се включат в протеста.

Общото недоволство изглежда обедини браншовите представителства и фермерите от сектора преди дългоочакваната политика в тази посока. „Продължаващото неглижиране на сектор плодове и зеленчуци, системното му недофинансиране и дисбаланса при подпомагането на секторите в земеделието доведоха до създаването на монокултурно земеделие и продоволствена катастрофа”, коментира Джиков.

В мотивите за протеста на 22 март е записано, че „в момент, в който производителите очакват държавата да им подаде ръка за обезпечаването на производството на качествени плодове и зеленчуци, за да преминем през кризисния период, неблагоприятните ефекти от COVID кризата и пазарните турбуленции вследствие на войната в Украйна, новината за намалените ставки по схемата за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци и липсата на ясен разчет от страна на Мзм, както и неадекватното подпомагане при разпределянето на бюджета по COVID мярката, изправя производителите от сектор „Плодове и зеленчуци” от цялата страна пред невъзможност да обезпечат производството.