Втори протест на овощари ще се проведе в сряда, 16 март. Този път фермерите ще се съберат на пътя Пловдив-Карлово, на разклона за Калояново, научи Агри.БГ.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Протестът ще се състои от 12 до 14 часа. А след него гражданските мирни протести ще продължат поетапно в цялата страна в случай, че няма реакция от управляващите.

За какво протестират земеделците? Оказа се, че ябълката на раздора е механизмът на разпределение на Ковид мярката - единственото възможно подпомагане към момента за овощарите, като изключим минималната национална помощ de minimis. Овощарите са недоволни от процентното разпределение по сектори на заложените 111 млн. лв.

Фермерите от сектор “Плодове и зеленчуци” настояват бюджетът да бъде разпределен 50 на 50, а не 60 на 40, както техните колеги от животновъдните организации настояват.

Протестните действия на овощарите започнаха още в неделя, 13 март. Тогава над 300 души затвориха за кратко кръговото на Дунав мост в Русе. Фермерите изсипваха ябълки и скандираха “Оставка!” в продължение на 2 часа.

Протестът на разклона за Калояново ще бъде по-мащабен, тъй като е подкрепен от множество групи на земеделски производители и организации в сектори, сред които Асоциация български пипер, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добрудженски овощарски съюз, Национална биоасоциация, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на дунавските овощари, Съюз на овощарите в България и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.