Haд 300 зeмeдeлcĸи пpoизвoдитeли излязоха на пpoтecт и затвориха ĸpъгoвoтo нa Дyнaв мocт. Фермерите изсипаха ябълки на пътя.

Протестът започна в 16.30 ч. днес, 13 март и продължава до 18.30 ч. Причината за мирния протест е “водената нeaдeĸвaтнa пoлитиĸa нa Mиниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo в ceĸтop „Πлoдoвe и зeлeнчyци“, коментираха пред Агри.БГ фермери.

Овощарите излизат на ефективен протест в неделя, 13 март

Организатор на протеста е Съюзът нa Дyнaвcĸитe oвoщapи, заедно с Дoбpyджaнcĸи oвoщapcĸи cъюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Acoциaция нa oвoщapитe в Бългapия.

Toвa e само нaчaлoтo нa пpoтecтнитe дeйcтвия нa oвoщapитe, коментираха те. C oглeд cпaзвaнeтo нa зaĸoнa пpoтecти щe бъдaт opгaнизиpaни и пoeтaпнo в цялaтa cтpaнa.

"Не викаме достатъчно - това ни отговориха на въпроса защо няма средства за нас. Това е единственият вариант явно да извоюваме нещата - не със срещи, а с протести" , каза по време на протеста Николай Колев, председател на СДО.

“В момент, в който всички очакват държавата да подаде ръка на родните производители на плодове и зеленчуци, за да могат да преодолеят кризисния период, неблагоприятните ефекти от COVID кризата и пазарните турбуленции вследствие на водената в Украйна война, новината за несправедливото разпределение на средствата по COVID мярката премина границата на търпимост.

Управляващите използват същия метод за разпределяне на средства между приоритетните сектори не на базата на анализ, а както направиха преди 10 години - на база лоби, политически и партийни интереси бяха разпределени средствата по схемата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци”, коментират от Съюза на Дунавските овощари.

По думите им производителите от сектора "Плодове и зеленчуци" и в двата програмни периода, сегашния и бъдещия, останаха извън преходната национална помощ. Втора година са без de minimis.

“Сега явно идеята на министерството е да останем и без COVID-19 подпомагане, след като планират толкова малък бюджет за плодове, зеленчуци, рози и винени лозя.

Очевидно демонстрираните досега приоритети в сектора не включват качествените български плодове и зеленчуци в менюто на българските граждани. Ние се борим за защита на нашите производства и ще се борим до постигане промяна в цялостната визия на Министерството на земеделието за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци”, заключват фермерите.

Операторът на Агри.БГ Андрей Струмин проказа на живо протеста във Facebook.

вижте тук 

кадри от протеста

какво казаха протестиращите 

кадри по време на протеста