Земеделските производители, които не се регистрират в електронната система за оповестяване, да бъдат лишени от субсидии. Това е едно от исканията на „Националния браншови пчеларски съюз“, сдружение "Български свободни пчелари" и група подкрепящи ги към земеделския министър.

Пчелари обявиха готовност за национален протест

Обединяващото ги убеждение е, че електронната система няма да реши проблема с отравянията на пчелите, а се налагат спешни мерки. Браншовите представители настояват дори за свикването на Кризисен щаб.

"Вие сами виждате вече какво става с нашата страна, с нашата природа. Дивите опрашители ги няма. Вижте, няма врабчета вече. Обърнете внимание, само в България само пчелари протестират. Навсякъде протестират земеделци“ , заяви Ясен Янев пред БНР по време на внасянето на протестно писмо в земеделското министерство.

В него пчеларите настояват да има изискване пръсканията да се извършват само и единствено в тъмната част на деня, като за различните месеци да се въвеждат различни часови пояси в зависимост от залеза и изгрева на слънцето.

Друго настояване е да се разпише нова Наредба за контрол на пръсканията, както да се въведат и GPS датчици, които да се поставят на техниката за пръскане, за да има контрол и да се следи дали се спазват изискванията. 

Според пчелари дори е възможно да се следи в реално време по подобие на системата за отчитане на бензиностанциите.

Пчеларите се заканват за нови протести като твърдят, че са готови да изградят палатков лагер.