Платформата за електронно оповестяване на пчеларите няма да спаси пчелите от отравяния. Данните, които растениевъдите попълват за растителнозащитните мероприятия, трябва да са коректни, заяви в ефира на БНР Петко Симеонов.

Защо агростатистиката отчита една смъртност, а пчеларите друга?

Той подчерта, че реално няма гаранция, че недобросъвестните земеделци няма да въведат невярна информация. Да, пчеларят ще получи известие за пръскането, но какво му гарантира, че посоченият препарат ще бъде същия, които е въведен в системата, пита Симеонов. Според него допълнителен контрол трябва да бъде извършван, за да се избегнат подобни практики.

По темата взе участие и Добринка Павлова от Агенцията по храните, която признава, че е възможно „да има недобросъвестни фермери, които ще си позволят да нарушат законодателството“.

"Много ясно искам да подчертая, че отговорността е изцяло на лицето, което извършва това деяние", заяви Павлова. 

Друг е въпросът, че на всички по веригата е ясно, че фермерът, решил да пръска с неразрешен препарат, може да прави това, когато контролните органи не работят.  „Използват се такъв тип вратички. Примерно почивен ден или национален празник", потвърждава Петко Симеонов.

Вече стана ясно, че от 1-ви март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Последните данни сочат, че регистрираните към този момент пчелари са едва 4000 от общо 14 000 души.

Добринка Павлова коментира, че регистрацията протича при интерес от страна на пчеларите, но не достатъчен."Системата беше разработена по тяхно желание. В началото интересът беше много голям. Не бива да се притесняват", заяви тя.

Според Симеонов обаче проблеми има:

"Има чисто технически затруднения, особено при по-възрастните колеги. Аз се притеснявам, че голяма част от малките производители не са добре информирани за ползата от тяхната регистрация в системата".

Браншовият представител призова всички пчелари да се регистрират, за да не освобождават от отговорност чиновниците.