В рамките на над 4 часа експерти обсъдиха възможностите за иновации в сектора с храните на кръгла маса на тема: „Бъдещето на храните – готови ли сме?“. Събитието, което се проведе в „София Тех Парк“, беше организирано от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България (АППНБ).

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Сред основните теми в дискусиите бяха новите протеини, внедряването на иновативни технологии в сектора, развитие на по-устойчиви практики. Засегната беше и възможността насекомите да бъдат алтернативен източник на храна.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Карина Ангелиева сподели, че храната трябва да бъде осмислена по нов начин. Тя коментира желанието на европейските институции да се наложи стратегията „От фермата до трапезата“. 

“Всички държави членки се обединиха около нуждата по-целево и стратегически да се инвестира в този сектор, за да се подобри качеството на живот, здравето на хората, а и да се намали изхвърлянето на храна”, каза експертът.

Обърна се още внимание на ситуацията в Украйна, голямата продоволствена криза, както и на нарастването на населението на Земята и рисковете от недостиг на храна. Експертите се обединиха около това, че е нужно да се осмислят климатичните промени, които влияят на земеделието и определят бъдещето на храните.

Кремена Дервенкова, съпредседател на АППНБ, каза, че от 2015 г. убеждава хората да включат в менюто си насекомите. Тя разказа, че е отглеждала домашни щурци и е приготвяла различни рецепти с тях. 

“Очевидно имаме много работа в това да прокараме законодателство за иновативните сектори в земеделието. Точно затова и организираме поредица от кръгли маси, на които си говорим за предизвикателствата - такива, каквито са. Както и за възможностите, и да обединим усилия, за да видим как заедно можем да посочим този “нов път” на земеделието, за който споменахме няколко пъти, особено сега когато имаме продоволствената криза в Украйна. Има огромен шанс да сме първите производители на продукти от насекоми в региона на Централна и Източна Европа. Имаме нужда от внимание и задружни усилия”, заключи Дервенкова.