България е на ръба сама да се откаже от забраната за внос на украинско зърно. Това ще се решава в Народното събрание по предложение на група депутати. 

“От няколко часа с много колеги си говорим по темата. Това е меко казано скандално. 
Управляващите майкопродавци си вкарват огромен автогол”, коментира за Агри.Бг Мартин Балулов - зърнопроизводител, обработващ 15 000 дка земя във Варненско.   

“Точно в тази ситуация, в която браншът се опитва да оцелее, целият бранш - това са търговци на семена, на препарати, на машини, земеделци ... всички, които по някакъв начин са свързани със зърнопроизводството се стараят да оцелеят. И те точно в този момент, когато себестойността е огромна, цените са ниски, точно тогава те решават да бъдат солидарни с Украйна и да направят реверанс към маслобойните. 

Просто не мога да го повярвам. Сащисани сме с колегите. Думите протест и блокади на граници и проходи са в устата ни от няколко часа! Втрещен съм”, каза той. 

Балулов обясни, че пшеницата не е проблем, затова няма проблеми тя да отпадне от списъка. 

“Проблем е слънчогледът и министър Вътев, когато зае поста прие справедливата и нормална позиция, която защитава България. 

Но явно масларското лоби, което обикаля всички медии и обяснява как една от копманиите, горките, които имат 300 млн. лв. печалба за миналата година, сега щели да имат само 287 млн. лв. печалба, и как настояват забраната да падне, очевидно успяват да прокарат интересите си”, отбеляза зърнопроизводителят. 

Според Балулов опорката, че забраната не е изиграла ролята си и не е помогнала на земеделците, е елементарен довод. 
“Дъщеря ми е 9 клас, може тя да им се върже. Това е игра на нерви. Досега те имаха в складовете си слънчоглед и не бяха на зор да купуват. Затова държат цената на това ниво, която в момента големите играчи са определили и стискат зъби, надявайки се забраната да падне от 15 септември.

Тогава ще започне един огромен внос от Украйна, ще си напълнят отново силозите и няма да се налага да вдигат ценат. Т.е. сега е моментът да се удържи фронта, да не се позволи украински внос, да останат празни силозите на маслобойните и те щат не щат, ще дойдат при нас и така да се спаси сектора. 
Целта им е да ни поставят на колене и да продаваме на тия нива под себестойност”, коментира земеделецът. 

Мартин Балулов: Тук не говорим за печалба на земеделците, а да не фалират! 

Шестте маслобойни правят това, което правеха млекопреработвателите години наред - свалят изкупната цена на млякото, хората си колят кравите и почват да реват, че няма мляко и трябва да внасят отвън.
Тези шест маслобойни не могат да разберат, че по този начин, както го правят - да изкарат 3 или 5 лв. Отгоре, унищожават целия сектор. И държавата, заставайки на тяхна страна и унищожавайки земеделците, е капката, която преля”, коментира фермерът и добави: 

В този момент, в който масово фермерите са на колене, те решават да са солидарни и да оправят световния глад! Ние, в България, ще оправим световния глад!?

И още нещо - сега, когато поляците и другите държави удържат на натиска, а ние разрешим вноса, познайте къде ще дойде всичко! И ние тук съвсем ще цъфнем!”.