Земеделците в Силистренско бяха един от най-засегнатите през миналата година от страховитата суша, която накара десетки стопани да забравят за COVID-19 и да отправят на всеки час поглед към небето в търсене на облаче и с надежда за капка дъжд.

Следствие от сушата: Черноземът в Добруджа стана по-евтин

Лошите условия не ни подминаха и нас, както целия район. Имаме някакви прилични добиви, което на фона на предишните години е наполовина по-ниско.
Културите, които бяха засегнати от сушата най-сериозно са царевицата и пшеницата.  Така ни посрещна в стопанството на кооперация “Мотор 93” нейният председател Ненко Лесев. 

Въпреки несгодите от миналата година, както е известно земеделците са най-големите оптимисти и на есен отново нивите край село Бабук от 25 000 дка на кооперацията са засети. 

Есенниците към момента са в добро състояние. Колко се зазимиха и колко - не, въпросът е спорен. Мисля, че успяха да влязат в нормални фази. Тази есен беше малко по-добра от предната година. Поне нещата тръгнаха малко по-добре откъм влага и есенниците поникнаха нормално”, казва Лесев с надежда. 

Иначе в кооперацията работят 55 човека, разказва пред камерата ни той, докато се разхождаме в полето. 

“Създали сме млад екип от хора, обучени добре. Хора, които имат амбиции и желание да работят земеделие. И не изпитваме някакви затруднения откъм механизатори. Искаме за напред да развиваме овощарство, зеленчукопроизводство. Там е по-голям проблемът с работната ръка. Това за момента ни спира честно казано. Иначе екипът ни е от млади хора, работят здраво”, отбелязва гордо Ненко Лесев. 

Не всичко е цветя и песни, разбира се. “Предизвикателствата са много и аз мисля, че те не са само пред нашата кооперация. Те са пред всички колеги земеделци въобще. Говорихме за природните проблеми - за съжаление това е едно от най-големите предизвикателства - природата с нейните капризи, всички се борим с нея. Няма как тя да се нагоди към нас, така че ние сме длъжни да реагираме и да се приспособяваме към условията на природата”, посочва земеделецът и допълва, че бюрокрацията е друг неизчерпаем източник на трудности, с които се налага да се справят. Реализирането на продукцията също. 
Неотдавна Агри.БГ писа за некоректни прекупвачи, които измамили редица стопани от Силистренско и Добричко. 

“За щастие, все по-малко става подобен род измами. Не сме засегнати от конкретната фирма, работихме с нея, но на друг принцип и си взимахме парите винаги предварително, преди изнасяне на стоката. През годините - да, ставали сме жертва на подобни измами. Това е много назад във времето. От доста години насам държим така нещата, че успяваме по някакъв начин да работим с коректни търговци”, разказва Ненко и добавя: “Мерките какви да са - освен да работят с утвърдени, добре познати фирми. Да работят на принципа - получаваме си парите и след това да се изнася стоката”. 

Обработката на хилядите декари земеделска земя разбира се се нуждае от сериозна и качествена техника. В стопанството на кооперацията виждаме доста машини - самоходни и прикачни. 

Ненко Лесев разказва, че подмяната на техниката е ставала в годините и често с помощта на марките за финансиране - мярка 121, САПАРД. 

“В последните години няма как да съберем точки, понеже не отговаряме на някои критерии. Затова всичко, което си купуваме е със собствени средства, през лизинги и т.н. всяка година купуваме в интерес на истината по някоя голяма машина. Миналата година имаме купен нов трактор CASE IH 400 к.с. Предходната година също имаме купен голям трактор. Сега изтече лизингът на един нов комбайн. Купихме още един преди две години. Инвестициите трябва да продължават. Няма как без тях. Инвестираме, но само със собствени средства”, обясни председателят на кооперацията и естествено разговорът ни се насочва и към отношенията с пчеларите. 

“В нашето стопанство нямаме проблем с пчеларите. Даже имаме разположен пчелин, който е в средата на нашето землище. Не е на кооперацията, но стои там като индикатор, че няма проблем. Нямаме проблеми, защото извършваме нашите третирания единствено и само вечер”, посочва с усмивка фермерът и добавя: “Надявам се платформата за оповестяване на пръсканията да заработи и да бъде полезна за всички колеги”.