Десетки земеделски производители в Силистренско и Добричко от миналата есен чакат да си получат парите за продадено зърно, съобщава БНР.

Таванът продължава да липсва. Защо?

Измамените земеделци разказват, че през есента на 2020 година за пореден път предават продукцията си на фирмата прекупвач "Манекс" с управител Миглен Манев, с която по думите им до момента не са имали проблеми до този момент. Сега обаче се оказват измамени с милиони левове, които чакат за изкупените слънчоглед, царевица и пшеница. "Това за мен е пладнешки обир, кражба в изключително големи размери. Няма село в Силистренски окръг без засегнат земеделски производител", твърди потърпевш земеделец от района, а друг е категоричен:

Такъв грабеж, такова опустошение на Добруджа не е имало.

Лично на него фирмата му дължи над 267 000 лв. Производител пък споделя, че слънчогледът му е изкупен за 70 стотинки, а сега е над един лев, продукцията му обаче вече е натоварена на кораби и изнесена от прекупвача. По думите на пострадалите фирмата настоявала по-рано да изкупи продукцията им, като обещавала, че щом се вдигне цената, ще им изплати дължимото по нея. Това обаче не само че не станало, но дори лев още не е изплатен на зърнопроизводителите.

"Голям проблем са зърнобазите, такива имат само големите земеделци и всички други сме подчинени и принудени да продаваме зърното си максимално бързо без дори да се пазарим за цена", обръща внимание дребен производител.

Изминалата година беше тежка за земеделските производители, а към настоящия момент вече имат разходи за торове и препарати, които не могат да покрият. Загубите им са в големи количества, мнозина от тях са на ръба на фалит. Безпокоят се и, че ще трябва да платят през тази година данък печалба върху фактурите за продукцията, която са продали, без реално да са усвоили финансови средства.

Измамените фермери отправят апел за помощ към държавата в безпрецедентната ситуация, в която са изпаднали, като дългогодишни производители от Житницата на България. Настояват за намеса и въвеждането на регулация. Самостоятелно зърнопроизводителите са търсили многократно фирмата, изкупила продукцията им, но резултат в положителна посока няма.

От офиса на собственика, Милен Манев, коментират пред БНР само, че въпросът ще се реши в съда, че това били частни търговски взаимоотношения и фирмата била в затруднение. От Окръжната прокуратура потвърждават, че се извършват проверки по подадените жалби. Справка в съда показа, че през януари е имало прехвърлено дело от Добрич. Земеделци оттам търсят предадената си за съхранение в бази на "Манекс" стока.