От 1 март оповестяването, че ще се третира с продукти за растителна защита, ще става само чрез Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД), припомнят от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

И пчеларите си пробват късмета за de minimis

Отпадат всички други начини за известяване, а именно чрез кметовете на населените места или местните медии.

Статистиката до момента сочи, че в платформата са се включили около 4 000 пчелари. Според данни на Министерството на земеделието регистрираните пчелари в страната са около 13 000. 

Промяната в начините на оповестяване беше регламентирана с измененията в Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства, обнародвана в „Държавен вестник“ на 27.11.2020 г. Целта е да се скъси времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите.

Срокът за регистрация на земеделските производители и собствениците на пчелни семейства в ЕПОРД беше 31 януари. Той обаче е препоръчителен.

Регистрация може да се направи по всяко време, като няма санкция за тези, които се включат на по-късен етап

ЕПОРД дава възможност за автоматично генериране и изпращане на есемес и съобщения по електронната поща, когато предстои третиране. Има опция да се види и върху картата в платформата къде е местоположението на съответното мероприятие спрямо пчелините.

Системата се поддържа от БАБХ, като регистрацията и използването й са безплатни за всички потребители.