Започна раздвижване на пазара на земеделска земя в Добруджа. През последните 2 месеца зачестиха сделките, но на по-ниски цени в сравнение със същия период на миналата година, заяви Димитър Коларов, брокер на недвижими имоти в Добрич.

В условията на суша ечемикът се оказва по-печеливш

„Декарът падна с 300-400, дори 500 лева. Ако преди сме продавали земя на 2400 лв./дка, сега при същите условия тя се търгува на 2000 лв.“, уточни експертът. Той допълва, че купувачите дават по 2200-2300 лв. само за големи парцели. 

Фактор за промяната в цените на чернозема се оказа невижданата суша на 2020 г. Ниските ренти са едно от последствията от жестокото засушаване, а точно рентите правят нивите в Добричко търсени на пазара на земя.

„Доходността от земята в момента е друга, но стабилните земеделски фирми от региона продължават да купуват. На пазара участват и фирми от София“, допълни още Димитър Коларов. 
До лятото на 2020 г. Добруджа държеше първенство в цената на земята. По данни на статистиката декар чернозем се търгуваше двойно по-скъпо в сравнение с останалите райони на страната. Стагнацията на икономиката заради COVID-19 оказа своето влияние и пазарът затихна.

Въпреки пандемията дори и преди половин година фирми и агенции бяха готови да платят до 2800 лв. за декар земя в Добруджа.

Най-търсени бяха парцелите в общините Балчик, Каварна, Шабла, Генерал Тошево, Добрич. Точно в тях обаче през 2020 г. природата нанесе най-силния си удар и изпрати пагубна суша. Добивите от пшеница се сринаха до 40-50 кг/дка, а рентите паднаха до 35-50 лв./дка.

Все още има голямо разминаване между интересите на купувачи и продавачи. Първите са готови да дадат 1600-1700 лв./дка, докато продаващите искат най-малко 220-2300 лв./дка.