През изминалата 2020 г. ечемикът се представи по-добре по полетата на Добруджа. На фона на драстичния срив от пшеница, средният добив от която не можа да достигне 180 кг/дка, ечемикът даде повече зърно.

Окончателен анализ на добивите в зърнопроизводството за 2020 г.

Средните резултати в региона са 303 кг/дка от 15 000 дка. „От пшеницата получих едва 40 кг/дка, но от ечемика ожънах средно по 200 кг/дка“, сподели председателят на земеделската кооперация в село Победа Георги Маринов. Разликата в добивите е пет пъти. Негови колеги също споделят за по-добра реколта от житната култура.  

Въпреки че се представи по-добре по полетата на Добричка област в сравнение с пшеницата, добивът от ечемик е паднал с 48 %, показват обобщените данни на земеделското министерство. Година по-рано стопаните от Добруджа ожънаха по над 700 кг/дка.

През изминалата стопанска година получените средни резултати от тази култура в страната са 406 кг/дка. Това са най-слабите показатели за последните 5 години в национален мащаб. В областите Бургас, Сливен, Добрич и Варна сривът на добивите е най-драстичен – спадът е от 40 до 48 % през 2020 г. 

В анализа се отбелязва още, че през предходната стопанска година добивите от ечемика като цяло за страната намаляват в по-малка степен в сравнение с добивите на пшеницата. Основна причина за това е по-добрата сухоустойчивост на тази култура.

По-добрите добиви от ечемик са резултат и от използването на сортове българска селекция. Научните институти излизат с много добра генетика с висок потенциал за добив и устойчивост на различни фактори като болести и стрес. 

Въпреки доброто представяне на ечемика по полетата, площите с тази култура намаляват.

Преди 4 години с ечемик в Добричка област са били засети малко над 66 000 дка. През следващата стопанска година площите спадат повече от двойно и са били едва 28 000 дка. Около 3-4 % заема тази култура в обема от обработваеми площи в Добруджа, докато пшеницата се движи между 40 % и 44 %. През есента на 2020 г. стопаните от Добричко заложиха близо 30 000 дка с ечемик.