Двама млади земеделски производители - Димитър Матеев и Марио Любенов, създадоха подкаст, в който разказват за земеделието от първо лице. 

Димитър отглежда овошки, а Марио - лозя. Двамата се грижат за градините си край град Левски. 

“Подкаста го направихме с цел популяризация на нашите марки, но и да покажем на други млади хора, дори и на такива, които не се занимават в сектор “Земеделие”, как могат да успяват в България. Да се срещнат с трудностите и да не се отказват”, разказа за Агри.БГ Димитър Матеев. 

Фермери на промяната” обаче не е само поредният подкаст в YouTube. Идеята на младите земеделски производители не се простира само до това. 

“По-дългосрочният замисъл е да направим кооператив на млади земеделци - като нас с Марио и Ерик Борисов. Така ще можем да изискваме адекватна цена от хранителните вериги чрез по-голям асортимент”, обясни Димитър, като припомни, че това нещо се практикува успешно от много години в Западна Европа. 

Вижте още: Фермери продават на локалния пазар и сами определят цената

 

“В България, може би заради манталитета, заради нашето мислене, до някаква степен сме се ограничавали на тази тема. Като кооператив можем да следим за интереса на фермерите”, отбеляза младият земеделец.

Важно е обаче да се каже, че в кооператива те искат да има конкретни хора.

“Искаме в него да членуват фермери, които могат да мислят иновативно. Да не се гледа кой как ще прецака някого, защото идеята ни е да не е от днес за утре, а да остане във времето”, обясни Димитър.

В подкаста си той и Марио представят пред аудиторията си проблемите, с които се сблъскват, но и разказват за това как се справят с тях. 

Двамата разказват  в студиото си как са се захванали със земеделие, кое ги е вдъхновило и мотивирало, а особено впечатляващо е отношението им - трудностите са за преодоляване, а не повод за оплакване. 

Концепцията е да показват във видео материали как се развиват стопанствата им, така че клиентите им - хората, които търсят качествена и хубава храна, да могат да видят откъде идва тя.