Много хора отиват в чужбина, за да си осигурят просперитет в живота. За Йонуц, млад мъж от румънската община Делени, престоят зад градина го убеждава, че няма по-добро място у дома. И по-точно - на село, тъй като там е раят, пише Cochul.ro.

Земеделската ни политика - една крачка напред, две - назад

В момента Йонуц е овчар. Преди това пробва късмета си като строителен работник в Германия. Връща се преди година. Възнамерява да остане в Румъния завинаги, след като е опитал от горчивия хляб на странството.

В Германия Йонуц печелил добри пари, но работата не му носела удовлетворение. Сега се събужда с усмивка на уста. След това излиза с овцете на паша. Радва се на семейството си, на животните и спокойствието.

Любовта към животното носи чувство на удоволствие. Да ги гледаш как живеят те дарява със спокойствие, казва пастирът.

В чужбина се правят пари, но е толкова трудно, че не мога да ви го обясня. Носталгия, копнеж по родина, копнеж по семейство. Отиваш там в чужбина и се срещаш с всякакви чужди хора, отвсякъде и когато има много работа, се изкарват пари, споделя Йоцул.

Младият мъж ставал сутрин в 5:00 часа.

Работиш на строителната площадка и като настъпи вечерта, не ти се и яде. Лягаш и спиш. Умората е толкова голяма. На следващия ден се повтаря същото, спомня си румънецът.

Един ден взема решение да се прибере в Румъния. Купува овце за 1200 евро и започва да ги гледа. Вече е при семейството си - там, където е домът му, където се е родил и израснал.

На въпрос дали все пак иска да замине за Германия, за да прави пари, Йоцул казва, че предпочита да си стои вкъщи, в своя рай.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Давид Пеич - най-добрият европейски биопроизводител

Дамите в селското стопанство: Стефка Малчева

Инвестиционни предложения: Млад фермер с над 200 овце във Варненско