Добре работим с българи. Партнираме си с производители още от началото на 90-те години. С тях развиваме нови проекти за роботизирано отглеждане на плодове, като създаваме насаждения в района на Казанлък, Бургас, Пловдив. Идеята е да увеличим площите и производството, сподели италианецът Микеле Санторели по време на международния форум InteliFresh 2022.

Във време на война най-добре оцеляват земеделските производители

Той е трето поколение преработвател. На българския пазар са от 1990 г., а в Италия работят в сектор земеделие, основно преработка на череши, от 1945 г. У нас фирмата разполага и с 3000 дка череши и сини сливи. Целият процес е роботизиран, като служителите са около 15. 

„Много от нас, производители и преработватели, роботизираме работата си, но този процес не е толкова бърз, защото е свързан с инвестиции, технологии, промяна на процеси, координиране на производството. Свързано е с много проблеми, особено когато става дума за малки преработватели и производители“, казва Санторели.

На предишното издание на форума преди малко повече от две години той сподели, че се захващат и с проект за лешникови насаждения. Направили са голям разсадник за лешници заедно с агронома на Ferrero Group. Целта е да се произвежда сертифициран разсад, от който български производители да произвеждат суровина, която впоследствие да се изкупува от италианците. 

„Но е важно производителите да се кооперират и координират. Поне по райони от гледна точка на агрономически практики, покупка на торове, препарати. Да си разпределят правилно работната ръка. Така могат да намалят себестойността на производство и да обменят опит за решаването на проблеми“, смята Санторели.

По отношение на политическата нестабилност в държавата и нейното влияние върху сектора, той е на мнение, че проблемът не е само в правителството.

„През последните години са инвестирани милиарди в земеделието. Срещу тези много пари обаче аз не виждам много големи промени. Това не говори добре нито за държавата, нито за нас, производителите. Означава, че сме взели едни пари и не сме си оправили проблемите. Това ще се промени – ще останат по-сериозните хора в земеделието“, оптимист е Санторели. 

Според него разковничето се крие в по-голямото доверие между производители и преработватели, устойчивост в работата, дългосрочни планове. 

„Не може да търсите нов или моментен партньор всяка година. Това за мен е безотговорно – да идва сезонът и тепърва да търсите къде да реализирате суровината. Не става така. Преработвателите трябва да подготвят мощностите си, а производителите предварително да уведомяват към кого ще се насочат, каква продукция очакват. Не може в последния момент да преструктурирате едно производство“, категоричен е преработвателят.