От 21 август до 2 октомври земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане на разходите за напояване. Заявленията за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд ”Земеделие”. Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице. 

Четете още: Ще се прави анализ на поливната инфраструктура

Схемата е с бюджет от 16 млн. лв. Държавната помощ ще компенсира до 80% от разходите, които стопаните са направили за напояване. 

За да получи подпомагането, земеделският стопанин следва да има сключен договор за напояване с доставчик на вода. До 30 октомври доставчикът има задължение да предостави във Фонда информация за всеки земеделски стопанин, който е сключил договор с него и е заплатил за направения разход. 

До 30 ноември ДФЗ ще изплати средствата на допустимите кандидати след направени проверки. 

Вижте още: Заместник-министър Маринов: Нужни са инвестиции за съхраняване на дъждовната вода

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в първичното производство на селскостопански продукти. За целта помощта се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2022 г. и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2023 г. 

Указанията за прилагане на държавната помощ може да прочетете ТУК.