Месец остава до лятото на 2020 г. Европейците вече се оглеждат за по-приятна среда за живот предвид покачващите се температури. Прогноза на метеоролозите обрисува как ще изглежда ежедневието на милиони хора през летните месеци. Малко ще е да кажем, че ще бъде горещо, научаваме от сайта AccuWeather.

Земеделие: Предстоят интензивни дъждове и гръмотевични бури

Лятото започва на 20 юни и ще донесе интензивна жега за някои, а за други – риск от сериозни бури и дори горски пожари.

За района на Балканския полуостров метеоролозите прогнозират сухо и горещо лято. Скоро се очаква гореща вълна да удари Гърция. В Западна Европа летните месеци ще донесат не само високи температури, но и серия от гръмотевични бури. В Испания рискът от горски пожари е критично висок. Част от Румъния, Украйна и Русия ще изпитат сериозна липса на дъжд.

Една от ползите от дъждовното време през последните дни на територията на Испания е, че резервоарите на страната са пълни. По-малкото туристи заради пандемията от коронавируса спомогнаха за съхраняването на водните ресурси. Много фермери се възползваха от ситуацията, предвид на това, че се задава сухо лято.

Горещо и сухо ще бъде през следващите месеци в по-голямата част от Южна Европа. Това носи тревоги, разбира се, най-вече за земеделските производители. Очаква се на няколко пъти за дълъг период от време температурите да надвишат 30 градуса, но не повече от 40 градуса в някои части на Северна Италия и долините на Балканите.

Лято 2020 ще бъде третото поред, което ще донесе на Източна Франция и Западна Германия засушливи условия. Нивото на реките ще падне, което ще се отрази на речния транспорт.  

Необичайно слабите валежи в Украйна ще са причина за разрастване на сушата в страната. Фермерите там вече усещат последиците от сухото време. Те загубиха 2,6% от зимните реколти заради неблагоприятното време.

Горещините в Западна Европа са само част от лятото, което предстои. Метеоролозите предупреждават за оформянето на унищожителни гръмотевични бури, които ще се извият над Франция, Германия, Дания и Полша. Очакват се градушки, силни ветрове, наводнения и торнадо.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеорологична прогноза или собствена станция – кое работи за фермерите?

Климатът се променя, какво да очакват фермерите?

Със самолетния способ градозащитата може да обхване цялата страна