Това, което виждаме в последно време, са все по-чести аномалии на времето. Те безспорно свидетелстват за климатичните промени. За селското стопанство климатът е основополагащ.

Може ли затоплянето на времето да пребори Covid-19?

В цял свят милиони хора се трудят на полето и за тях не остава друго, освен да се адаптират, пише полското издание Farmer.pl, позовавайки се на експертното мнение на доц. д-р Йежи Козира от катедра Биоикономика и системен анализ в Института за култивиране, торене и почвознание в Полша.

Д-р Йежи Козира от години се е посветил на темата за климатичните промени. От 2008 г. той е експерт към Министерство на земеделието и развитието на селските райони. Освен това работи в BioEcon, „Нови стратегии за биоикономика в Полша“ (HORIZON 2020).

Миналата година беше голяма изненада за нас. Температурата почти през всички месеци беше с 2-3 градуса по-висока от климатичната норма. Това задава категорично различно темпо на вегетация. Растителността се развива по-бързо, казва доц. д-р Йежи Козира, напомняйки, че миналата зима бе нетипична.

Глобалното затопляне променя и глобалната циркулация на атмосферата, напомня ученият.

Какво да очакваме от времето в близко бъдеще?

Доскоро имахме стабилен климат и знаехме горе-долу колко студена зима да очакваме. Сега това не е така. В момента сме изложени на приток на хладен въздух дори през юли, защото циркулацията се дестабилизира от затоплянето, казва Козира.

Времето ще бъде непредсказуемо и екстремните явления ще се появяват все по-често, категоричен е той.

Фермерите трябва да бъдат подготвени за това, което е сигурно, а то е, че живеем във време на промени.

В този нестабилен климат няма рецепта за безопасно земеделско производство. Няма да е лесно. Рецептата за адаптация се нарича диверсификацията на производството, допълва климатологът.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поглед към бъдещето: Агросекторът след пандемията

Как ще защитаваме овощните градини в ерата на Зелената сделка?

По какво си приличат българските и американските фермери?