Първите градушки за сезона паднаха в Казанлък и Плевенско, съобщи агенция "Фокус". Проливен дъжд и дребни ледени късове са засипали центъра на столицата на Розовата долина. Град е ударил и в района на град Славяново. Засега няма данни за нанесени щети върху посеви и насаждения.

Включват градозащитата на 26 април

Само дни по-рано, на 26 април 2020 г., Министерството на земеделието (МЗХГ) обяви, че включва градозащитната система в страната. На територията на 9 области бяха активирани 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях. За момента у нас градозащита е само по ракетен способ.

През пролетта трябваше да се извърши и демо на защита по самолетен способ. МЗХГ настоява за включването на този метод за борба с бедствията по подобие на Аржентина, но много производители са със смесени чувства и неприкрит скептицизъм заради различните климатични условия в двете държави и съмнения, че самолетният способ ще се окаже също толкова ефективен и у нас.

Напрежение между Министерството на земеделието и бранша се появи още с предложения Закон за борба с градушките миналата година. В него се предвиждаше земеделските производители да плащат задължителни такси на декар обработвана земя, за да поддържат работата на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). След шумен протест на зърнопроизводителите, които щяха да са най-потърпевши от мярката поради големите площи, които обработват, законът не беше приет.

Фермери изразяват мнение, че дори самолетният способ да е по-евтин, той не би могъл да защитава така добре, както ракетния. Тази пролет бе планирана демонстрация на защита по самолетен способ, но заради кризата с коронавируса изборът на изпълнител се бави, обясниха от агроминистерството в отговор на запитване на Агри.БГ.

Демонстрацията има за цел да покаже ефективността на самолетния способ за защита от градушки и да мотивира целесъобразността от въвеждането му за постоянно над част от територията на страната, която не попада в обхвата на противоградовата защита с ракетен способ. По този начин защитата от градушки да бъде провеждана, като бъдат използвани съвместно двата способа, обясняват от ведомството.

За осъществяването на пилотния проект в момента тече процедура за избор на изпълнител, провеждана по реда на Закона за обществените поръчки. Поради въведеното извънредно положение обаче бяха променени предварително обявените срокове. Срокът за приемане на оферти, респективно за извършване на по-нататъшни действия, стартира на 17 април, казаха още от Министерството.

След провала на Закона за борба с градушките, институциите стигнаха до идеята за създаване на компенсационен фонд, част от средствата в който ще се акумулират от доброволни вноски на земеделците, които искат да бъдат защитени от бедствието. Тези, които не участват във фонда няма да получават и обезщетения за пропаднали площи, стана ясно по-рано тази година. Набраните средства в него ще се използват за компенсиране на настъпили щети от неблагоприятни климатични събития и за осигуряване на част от издръжката на системата за противоградова защита.

Работата по структуриране на модела продължава, увериха от МЗХГ. Вече са осъществени инвестиционни и организационни дейности, свързани с разширяване на обхвата на превенцията от градушки на територията на цялата страна чрез доуплътняване на съществуващите ракетни площадки и с въвеждане на самолетен способ за градозащита за останалата територия. 

Предстои подготовката на законодателното предложение, което ще регламентира обществените отношения в областта на управлението на риска от неблагоприятни климатични събития в земеделието, допълниха още от Министерството.