Влагата от почвените слоеве постепенно изчезва, а желаният от зърнопроизводителите дъжд все още не идва. Агри.БГ разполага с инфографика за влажността на почвата в района на Кнежа, предоставена ни от Борислав Горанов, производител на зърнени култури и семена.

Зърнопроизводител: Правете минимални обработки на земята

Изследваната влажност е от почвата на Долни Луковит в едно от стопанствата на Горанов. Данните показват прогресивна загуба на влага от април досега.

Борислав Горанов: „Графиката показва влажността на почвата в 25-сантиметровия слой. Данните са в рамките на един месец. Щом е в червено, значи нещата са много зле и влажността е много ниска. За да е добра като количество, трябва кривата да попада в зелената зона.“

Пшеницата е най-засегната култура в полетата около Кнежа. Продължава да няма никакви валежи и това вече обезкуражава стопаните. Нужни са сериозни количества дъжд, които, ако не паднат и тази седмица, производителите са притеснени, че пшеницата напълно ще загине.

Борислав Горанов: „По прогнози очакваме валежи тази вечер или утре, но ще видим какво ще се случи. Няма ли достатъчно влага, нищо не може да спаси културите. Семената, тяхната селективност, също са важни фактори. Аз изпитвам няколко сорта и залагам на сухоустойчивите. Семената, които произвеждаме за соя, са пригодени към нашите условия и са много добри. Но сушата е генералният проблем. 

Не е само тук така. С изключение на някои места в Южна България, навсякъде влажността е много ниска, липсват дъждове със стопанско значение. В Добрич бяха първите засегнати, но после заваля. В началото на май в отделни райони там имаше добри валежи, но откъслечно. И около Разград съобщават, че са по-добре нещата. Тук още чакаме дъжда."

От НИМХ обявиха жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури в девет области на страната, сред които и Плевен. През втората половина от седмицата се прогнозират валежи със стопанско значение и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви, съобщават от Института. В други прогнози се посочва 98% вероятност за валежи в Кнежа утре.

Ако сега не падне валеж, може и да не е нулева чак, но ще е много слаба реколтата и въобще няма да става за семена, споделя производителят.

Борислав Горанов: „Ако не вали тази седмица, ще има напълно пропаднали площи. При нас около 10-15% от по-късните сортове са много застрашени. В такава ситуация не сме изпадали.“

 

ВИЖЕ ОЩЕ:

Димитър Мачуганов: Цените на пшеницата ще вървят нагоре

Сеитбата в Добричко: Царевицата е повече, рапицата е намаляла

Пролетници: Засяха повече царевица и слънчоглед в Добруджа