Когато става дума за лавандулови полета, в повечето случаи хората ще се сетят за Франция. Не е необходимо обаче да отидете чак до Прованс, за да се възхитите на гледката и аромата на лавандулови полета. Такива има и у нас. Днешната история обаче ни отвежда в Чехия. По-точно - в село Ходоун в централна Бохемия. То е дом на най-голямото био лавандулово поле, съобщава Czech Radio.

Спад в добивите от лавандула и интереса към културата

Долината на лавандулата (Lavender Valley) се намира в сърцето на геопарка Барандиан -  уникален регион между Прага и Пилзен. Именно тук Хелена Нойманова решава да засади английска лавандула, която има лечебни свойства. По този начин тя продължава традиция, установена от келтите, които са отглеждали лавандула в Ходоун преди хиляди години.

Лавандулата, Чехия, България и Черна гора

Историята на Lavender Valley започва през 2014 г. Тогава са засадени 50 000 растения био лавандула. Днес реколтата във фермата се превръща в различни продукти за здраве и уелнес, които се използват под формата на чайове, сиропи или дори храна и които се предлагат на пазара и в местни ресторанти и магазини.

В Долината на лавандулата също така може да се насадите на ароматерапия, спа сесия или други терапевтични процедури, които лекуват депресия, тревожност и безсъние. Подсилват и имунната система.

От основателката на на Lavender Valley Хелена Нойманова научаваме повече за нейния бизнес и билкарската традиция в Централна Европа и сред някои славянски народи.

Всеки знае лавандулата от Прованс, но факт е, че славяните са първите, които са отглеждали лавандула в света. Никой не знае, защото по време на световните войни и комунистическата епоха много големи билкари емигрираха, избягаха заради Хитлер и комунистическия режим и започнаха да изграждат големи компании по целия свят, разказва тя.

Това, което е много важно за нас, е, че България, Черна гора, Унгария, Словакия и Чехия са имали лавандула от 20-ти век преди новата ера, подчертава Нойманова.

По думите й Чехия е имала страхотна билкова медицина. Затова след Кадифената революция някои хора са решили да развият точно такъв бизнес.

Подобно на мен, те се опитват да покажат на света, че имаме лечебна лавандула, Lavandula angustifolia, която е абсолютно приложима за вътрешна употреба или храна. Никой друг няма това, казва Нойманова. Тя си е поставила за цел да възстанови репутацията на традиционното чешко билкарство.

Основателката на най-голямото био лавандулово поле с гордост посочва, че за разлика от комерсиалните ферми за лавандула по света, в Ходоун те използват стриктно биологични практики и прибират реколтата от лавандула ръчно.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител от Добруджа: Няма пазар за лавандуловото масло

Лавандулата напуска Добруджа

Битката в Брюксел за етеричните масла продължава