По-малко реколтирани площи, по-нисък среден добив и финално по-слаба реколта от лавандула тази година. Това описват данните в последния оперативен анализ на Земеделското министерство. Картината съвпада с обрисуваната от самите производители.

Вижте още: Агровизионери: Как здравата почва ще направи фермерите по-печеливши?

Към 3 август 2023 г. реколтата от лавандула е с близо 29% под отчетената по същото време на миналата година, като възлиза на 48 830 тона. Ожънатото средно от декар количество е 399 килограма, което е с близо 11% по-малко от същото време на 2022 г. Площите за реколтиране са намалели с 14,4%, а реколтираните такива с над 20%.

Официалната статистика е подкрепена от думите на производителите на лавандула. Както Агри.БГ писа сериозен отлив от ароматната билка има в Добруджа този сезон. Стопаните се оплакват, че фактически нямат пазар за продукцията си дори и да постигат добри резултати.

На национално ниво обаче изглежда, че резултатите не са особено добри или поне по-слаби от миналогодишните. Като трагедия описва лавандуловата реколта тази година биопроизводителят от Пазарджишко Пламен Сираков.

„Реколтата ни е частично прибрана. Нашата лавандула е биологична. Резултатите са от 3,5 до 6,5 литра масло от декар в зависимост от различния сорт и поле. Като цяло всичко е надолу”, споделя дългогодишният производител пред Агри.БГ.

По думите му качеството на лавандуловата реколта този сезон също не е толкова добро. Основна причина за намалените добиви и качество е студеното и дъждовно време, продължило по-дълго тази година. Относно пазара Пламен Сираков също е на мнение, че той не е помръднал и все още е незадоволителен.