От близо 200 дка с лавандула оставихме 50 дка, но и тези площи са под въпрос. Още през есента разорахме около 140 дка. Сега на полето има дини и царевица. Това сподели за Агри.бг Юлия Пенкова, производител на етерично масло и разсад от добруджанското село Победа.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Заедно със семейството си още през 2009 г. се насочват към лилавата билка и това се превръща в следващите години в основен бизнес. Сега обаче Юлия и Станимир Пенкови са част от фермерите, които развалят един изграден добре проучен и разработен бизнес. Причината? 

"Вече втора година не можем да продадем маслото. Като добив в момента е много добре, но маслото няма цена. Няма пазар. Това налага да се преориентираме!“, категорично е младото семейство.   

Юлия и Станимир вече са пожънали лавандулата от 50 дка. Прибрали са средно по 850 кг цвят от декар. От това количество са добили в дестилерията около 12 кг етерично масло.

„Тези резултати са много добри, но какво от това? Няма цена и това е!“, коментира със съжаление производителката. При продажбите на разсад положението е същото.

Купуват само тези производители, които имат договори с една о най-големите фирми за дестилиране в региона, т.е. които са сигурни, че ще имат реализация“, допълва Юлия.  

Близо 43 000 дка са насажденията с лавандула през това лято в Добруджа. Почти 72 000 дка бяха реколтирани през лятото на 2022 г., а две години по-рано площите достигаха почти 100 000 дка. Пионери в отглеждането на лавандула бяха стопаните в община Ген.Тошево, която дори беше наречена „лилавата столица“ на България. В момента там са останали близо 16 000 дка.