С настъпването на горещините в Добруджа започна прибирането на лавандуловия цвят.

Последните данни на Областната дирекция „Земеделие“ показват, че към момента са пожънати близо 1300 дка. 

В Добричка област предстои жътвата на приблизително 43 000 дка с лавандула. Тези площи са почти два пъти по-малко от реколтираните насаждения преди година. 

През лятото на 2021 г. лилавата култура заемаше близо 80 000 дка, а година по-рано наближаваха 100 000 дка.

Драстичният срив при трайното насаждение се дължи на масовото изкореняване на стръковете маслодайно растение през последните две години. Причините за това са няколко, като основната е сривът в изкупната цена на етеричното масло.

Все още в Добричка област има големи количества неизкупено лавандулово масло, очакващо по-добър пазар. Такъв обаче не дойде.

През есента на 2018 г. килограм от ценната течност достигна 250-280 лв./кг. Съответно това се превърна в стимул за масовото залитане към етерично-масовата култура и резкият скок на посевите с лавандула.

На следващата година обаче изкупната цена на маслото се срина до около 50 лв./кг. В момента търговците предлагат на производителите дори под 40 лв./кг.  

Първите количества лавандулов цвят, подаден към дестилериите със старта на жътвата, показват сравнително ниски добиви от етерично масло – до 4 кг/дка.

По данни на Областната земеделска служба средните резултати от декар възлизат на 572 кг лавандулов цвят. Колко масло ще се добие от ожънатата зелена маса, зависи както от климатичните условия, така и от самите насаждения - възраст, сорт, приложена технология. 

В четири от осемте добруджански общини вече е стартирала кампанията по прибиране на ароматния лавандулов цвят.