66,33% от общо произведените 6 340 990 тона пшеница са с качество, което удовлетворява изискванията на мелничарския отрасъл за производство на висококачествени брашна за хляб и хлебни изделия. Това сочат данните от извършеното окачествяване на реколта 2022.

Ексклузивно за Агри.БГ: Какво научихме за “потулената” от БАБХ проба от украинско зърно?

Крайните резултати от проведените от БАБХ лабораторни анализи на средните проби от пшеница, събрани и предоставени от Областните дирекции „Земеделие“, показват, че разпределението на зърното по групи е както следва: 

•    Първа група – 6,97 % към 3,40 % за 2021 г.; 5,60 % за 2020 г.; 2,10 % за 2019 г.; 0,80 % за 2018 г.;
•    Втора група – 15,43 % към 7,28 % да 2021 г.; 11,60 % за 2020 г.; 8,50 % за 2019 г.; 3,33 % за 2018 г.;
•    Втора Б група – 43,93 % към 38,72 % за 2021 г.; 38,70 % за 2020 г.; 46,00 % за 2019 г.; 12,20 % за 2018 г.;
•    Трета група – 33,67 към 50,60 % за 2021 г.; 43,80 % за 2020 г.; 40,30 % за 2019 г.; 83,82 % за 2018 г. 

Средните стойности на основните показатели, които определят качествената характеристика на зърното от реколта 2022 за страната, са: 

•    съдържание на влага: 10,9 % ± 0,5 % към 11,1 % ± 0,6 % за 2021 г.; 11,4 % ± 0,5 % за 2020 г.; 11,7 % ± 0,6 % за 2019 г.; 12,6 % ± 0,6 % за 2018 г.;
•    хектолитрова маса: 75,8 kg/100 dm3 ± 2,7 kg/100 dm3 към 76,6 kg/100 dm3 ± 2,4 kg/100 dm3 за 2021 г.; 75,8 kg/100 dm3 ± 3,20 kg/100 dm3 за 2020 г.; 74,2 kg/100 dm3 ± 2,57 kg/100 dm3 за 2019 г.; 72,9 kg/100 dm3 ± 2,5 kg/100 dm3 за 2018 г.;
•    добив на мокър глутен: 25,9 % ± 3,3 % към 23,1 % ± 3,2 % за 2021 г.; 26,3 % ± 4,6 % за 2020 г.; 25,0 % ± 3,4 % за 2019 г.; 22,6 % ± 3,4 % за 2018 г.; 
•    отпускане на глутена: 7,4 мм ± 1,4 мм към 7,1 мм ± 1,5 мм за 2021 г.; 7,5 мм ± 1,7 мм за 2020 г.; 7,6 мм ± 1,6 мм за 2019 г.; 6,6 мм ± 1,1 мм за 2018 г.; 
•    число на хлебопекарна сила: 58,1 усл. ед. ± 5,8 усл. ед. към 54,8 усл. ед. ± 5,2 усл. ед. за 2021 г.; 58,5 усл. ед. ± 6,9 усл. ед. за 2020 г.; 54,8 усл. ед. ± 5,8 усл. ед. за 2019 г.; 54,5 усл. ед. ± 5,2 усл. ед за 2018 г.; 
•    съдържание на протеин: 12,7 % с.в. ± 1,2 % с.в. към 11,7 % с.в. ± 1,2 % с.в. за 2021 г.; 13,1 % с.в. ± 1,8 % с.в. за 2020 г.; 12,5 % с.в. ± 1,2 % с.в. за 2019 г.; 12,2 % с.в. ± 1,2 % с.в. за 2018 г.;
•    число на падане: 337,0 сек. ± 49,7 сек. към 353,0 сек. ± 40,7 сек. за 2021 г.; 348,7 сек. ± 46,9 сек. за 2020 г.; 355,9 сек. ± 50,4 сек. за 2019 г.; 207,8 сек. ± 75,1 сек. за 2018 г.

Министерството на земеделието представя в таблица информация за качеството на пшеницата за периода от 2013 до 2022 реколтни години. Посочените данни отразяват количеството на зърното с високи и ниски хлебопекарни качества.

Съотношението между количеството на пшеницата с високи хлебопекарни качества спрямо пшеницата с ниски хлебопекарни качества през 2022 г. запазва установената от 2013 г. насам тенденция. Превес има зърното с високи качествени показатели: 74,3 % през 2013 г.; 80,6 % през 2014 г.; 63,47 % през 2015 г., 70,42 % през 2016 г. и 83,11% през 2017 г., 65,20 % през 2018 г., 87,20 % през 2019 г., 91,13 % през 2020 г., 97,39 % през 2021 г. и 93,58 % през настоящата 2022 г.