Липсата на валежи през зимата, екстремните вариации на температурите през деня и нощта или от едни ден на следващия големи дисбаланси в развитието на растенията. Ако предишни години фермерите са разчитали на сланите и снега да преборят част от вредителите и болестите, сега ситуацията е различна, информират специалистите от румънската Банката за растителни генетични ресурси BRGV, пише Agerpres. 

Ще има ли рапица в Добруджа?

Капризното време ще окаже влияние върху производителността, като различните земеделски култури ще бъдат засегнати според способността им да се адаптират. Най-сериозни проблеми се очакват при доматите, чушките, бобовите култури (фасул, грах, бакла, соя), репичките, патладжана и др. 
Традиционно например репичките се нуждаят от ниски и сравнително равномерни температури. Високите температури обаче ги спират да се развиват, стават много остри, вдървесиняват и бързо дават семена. Доматът е растението, което може да има най-голям брой болести и неприятели сред всички култивирани растения. През последните години при него се наблюдава все повече гниене. 

Същевременно все по-високите температури през годината проправят път в селското стопанство за някои сортове растения, които преди не биха имали шанс да виреят. В рамките на BRGV се аклиматизират над 200 вида зеленчуци, цветя, ароматни и лечебни растения.

Преди няколко години никой не мислеше, че в Румъния може да се направи плантация за смокини. Сега обаче започна да заема все по-големи площи. Имаме над 200 нови вида, които се въвеждат в програмата за аклиматизация. Трябва да внесем още. Това е най-ефективната формула в момента, защото ще отнеме време, докато климатът се балансира, казва изследователят Костел Вънатору.

Сезоните вече не са това, което бяха

През последните години селското стопанство страда, както и целият растителен свят. Сезоните вече не се спазват, земеделският календар вече не може да е ръководещ, защото климатичните условия са различни. Те вече не са еднакви от година на година. Това е явление, което се засилва. Зимите са безснежни, температурите са високи. Така растенията се объркват. Сега те трябваше да бъдат в период на покой, защитени от снежната покривка. Това прави производството по-рисково. 

Топлата зима благоприятства развитието на вредители

Високите температури през зимата благоприятстват развитието на вредителите, причиняващи значителни щети в повечето отрасли на селското стопанство. Изчислено е, че половината от щетите, причинени от атаки на вредители или болести, могат да бъдат избегнати в контекста на нормални климатични условия, характеризиращи се през зимата с валежи под формата на сняг и периоди с топлинни стойности под точката на замръзване.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Базовите плащания няма да бъдат това, което са – накъде духа вятърът на промяната?

Мнение: Годината ще е апокалиптична, ако не успеем да запазим оцелелите стопани

Януари настъпи и носи нови важни дати за фермерите