Разплащателната агенция приключи 2023 г. ударно с директни плащания до последния ден. Изплатени бяха над 550 млн. лв. по базовото подпомагане на площ (ОПДУ) за Кампания 2023, над 39 млн. лв. доплащане по Украинската помощ, 42,3 млн. лв. по de minimis и над 37,5 млн. лв. по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“.

Гласувайте: Как оценявате 2023 година?

По традиция се очаква публикуване на индикативния график с останалите плащания за Кампания 2023 до края на месец юни. Нека видим с какво ще започне 2024 година и кои са важните срокове за подаване на документи през месец януари.

Обвързано подпомагане за животновъди


Тъй като в началото на декември 2023 г. не започнаха оторизациите по интервенциите за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“, както беше посочено в Индикативния график, вероятно това ще се случи през януари 2024 г. Преводите по отделните схеми ще се извършат поетапно – до края на месеца. Доказването на реализирана продукция протече в периода от 5 до 31 октомври 2023 г. Ставките все още не са определени със заповед на земеделския министър.

Oбвързано подпомагане на зеленчуци

 

От 1 до 31 януари реализация доказват кандидатите по интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци – домати, краставици, корнишони и патладжани (ИЗ-ДККП), пипер (ИЗ-П), моркови, зеле, дини и пъпеши (ИЗ-МЗДП), лук и чесън, картофи за нишесте (ИЗ-КЛЧ) и оранжерийно производство (ИОП). За целта е нужно те да подадат Декларация и документи за произведена и реализирана продукция, както и Документи за сертифицирани и стандартни семена и посадъчен материал. Изтеглете образците за попълване ТУК.

Обвързано подпомагане на плодове

 

От 1 до 31 януари реализация доказват и кандидатите по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове. От тях се изисква единствено Декларация и документи за произведена и реализирана продукция. А по интервенцията за плодови насаждения до встъпването им в плододаване (ИП-Н) се подават Документи за сертифициран и стандартен посадъчен материал за насажденията, които са създадени след 14.03.2023 г. Изтеглете образците за попълване ТУК.

Оперативни програми за плодове и зеленчуци

 

На 1 януари стартират две нови оперативни програми на организации на производители на плодове и зеленчуци от Стратегическия план 2023-2027. Програмите са за над 4 млн. лв. и са със срок 3 години. Организациите на производители ще изпълнят интервенции, насочени към закупуване на материални и нематериални активи, такива, свързани с агроекология и климат и с научноизследователска дейност.

Данъчна кампания 2024

 

По традиция на 10 януари стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на НАП. До 31 март тече 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 2 май. Отделно лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни.