Оранжерийното производство на пресни зеленчуци в Албания се увеличи значително през последните няколко години благодарение на държавните субсидии, съобщи албанската агенция АТА, предаде БТА.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Държавните дотации осигуряват до 50% от стойността на инвестициите в строителството на оранжерии в страната. Министерството на земеделието и развитието на селските райони в Тирана съобщи, че оранжерийните култури представляват над 25% от местната селскостопанска продукция, като голяма част от нея е предназначена за износ.

Схемите за подпомагане и субсидиране на селското стопанство и финансираната от ЕС програма „ИПАРД“ (IPARD) увеличиха подкрепата за фермерите и предприятията, работещи в селскостопанския сектор.Общо 80 нови соларни и високотехнологични оранжерии бяха открити в 12 области на страната, като няколко от тях са най-големите оранжерийни комплекси сред страните в региона.

Оранжерийният бизнес за масово отглеждане на зеленчуци и плодове през последните години съставлява около 40% от земеделските активи в южноевропейската държава

Албанският селскостопански износ се е удвоил през последните години, а приходите от него са се утроили.

Фермерите в Албания ползват финансиране от Агенцията за земеделие и развитие на селските райони чрез програмата „ИПАРД“ за инвестиране в изграждането на автоматизирани оранжерии, създаване на нови работни места и насърчаване на селскостопанското производство за износ и повишаване на доходите за семействата в селските райони.

Очаква се площта на селскостопанските оранжерии в Албания да надхвърли 6000 хектара.