Цените, които ни се предлага изкупуване на зърното в момента са под нашата себестойност и загубите само от слънчогледа са 800 млн. лева. Няма интерес към българската стока. Това каза Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Българската аграрна камара пред bTV. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Той обяви информация, за която в Агри.БГ писахме първи. 

Става дума за това, че на Консултативен съвет по зърното бяха изнесени данни за средната вносна цена за слънчогледа в България, която е 550 евро/т. Средната цена, която се предлага на производителите в България в този период е 750 лв./т. 

Не знам къде е евтиното зърно, но тук има някаква схема. Какво не харесват преработватели и търговци в българския слънчоглед“, попита Костадинов и припомни, че всяка година секторът изплаща над 1.5 млрд. лв. ренти на хората, отдали земите си под наем”, каза Костадинов. 

На обвинението, че зърнопроизводителите са задържали зърното в складовете в очакване на по-добри цени, Костадинов отвърна: 

“Помним, че преди няколко месеца редовното правителство, което наложи негласна забрана за износа на зърно. Щеше да купува зърнени култури, в крайна сметка този месец и половина, когато се забави износа, точно това зърно в момента е в България. 

А към нашето зърно нямаше интерес. Забраната беше негласна. Впоследствие дойде нова реколта, като така се натрупа голямо количество. България произвожде около 6 млн. тона пшеница, а потереблението е около 1,5 млн. тона. И това зърно не можа да се изнесе”, добави зърнопроизводителят.