Двоен празник ще отбележи земеделската наука у нас през юни. Тогава ще се честват 70 години от създаването на Добруджанския земеделски институт край град Генерал Тошево и 80 години активно развитие на аграрната наука в Добруджа, съобщи директорът доц. Илия Илиев.

Земеделска кооперация залага на българските сортове

Началото е поставено още през 1941 г., когато в сърцето на Добруджа е създадена опитна станция за семепроизводство, в която започват аграрните изследвания в региона. 10 години по-късно тя прераства в Добруджански селскостопански научно-изследователски институт. 

Юбилейният празник е насрочен за 10 юни и ще премине под надслов „С поглед в бъдещето!“. Той ще започне с Открит ден в Добруджанския земеделски институт, на който са поканени учени от Селскостопанска академия, настоящи и бивши служители на научния център, бизнес-партньори от страната и чужбина. Всички ще имат възможност да посетят демонстрационната платформа и опитните полета на института, където ще могат в реални условия да се запознаят със селекционните постижения на учените. 

243 сорта и хибрида са създадени от 1951 г. до сега в Добруджанския земеделски институт, обобщи доц.Илиев.

От тях 138 са сортовете зърнено-житни култури – обикновена и твърда пшеница, ечемик и тритикале. 55 са сортовете и хибридите слънчоглед, селектирани в научния център. При бобовите култури учените са създали 50 сорта фасул, леща, грах, нахут, фий, секирче и бурчак. 

Постиженията на учените оставят трайна следа в земеделието у нас и в чужбина. През 70-те години селектираните от Тодор Рачински сортове пшеница впечатляват учените от САЩ при изпитванията. Селекционерът създава 22 сорта пшеница с високо качество и добивност, признати на няколко континента. Днес българската селекция трупа популярност в съседни държави, в които доказва сухоустойчивост и отлични резултати. В сортовата листа на Република Турция са вписани вече 9 сорта зърнено-житни култури – обикновена, твърда пшеница и тритикале.

Поредният успех идва във Франция. През 1988 г. слънчогледовият хибрид „Албена“ се превръща в стандарт в западната държава. Отглежда се там в следващите 10 години и заема почти половината от площите с маслодайната култура. 

Празникът на българската земеделска наука ще бъде отбелязан с юбилеен брой на списание „Field crops studies“, издавано от Добруджанския земеделски институт. В него ще се поместят научни публикации на тема „Иновациите в селекцията и агротехниката на полски култури – инвестиция в бъдещето на земеделската наука и практика“.