Прецизно пръскане и дигитализация на процесите в стопанството – това е една модерна тема, която на пръв поглед изглежда като недостижима летва за някои български земеделци. Оказва се всъщност, че не е толкова непозната и дори се прилага в много български стопанства.

Изкуствен интелект на полето

Една от основните причини за това е френският производител на високотехнологични машини Berthoud, който в последните години е на лидерски позиции у нас, сочат справките на КТИ.

Говорейки за иновациите в пръскането, водещо място в тях заема именно този бранд, който стартира през 1895 г. с първата гръбна пръскачка за лозя и продължава с първата прикачна пръскачка Toboggan през 1913 г. Получава и златен медал през 1978 г. от SIMA в сферата на електрониката. До ден днешен компанията е отличена многократно за своите технологични разработки, сред които са и наградите от SIMA 2013 и SIMA 2015. Това са общо над 120 години иновации!

Сред новите разработки на бранда е системата SPRAYTRONIC. Тя решава един от най-големите проблеми на модерните фермери – малкия диапазон от скорост на работа, в който пръскачката може да осигури качествено пръскане чрез постоянен размер на капките.

Решението на този проблем идва чрез Spraytronic и импулсната модулация, характерна за работата на системата. Тя позволява контролиране на нормата при поддържане на постоянно налягане. Така размерът на капката е винаги еднакъв и операторът може да избере най-добрия спрямо условията – например по-едра капка при вятър или по-ситна при прилагане на контактни пестициди.

Как на практика работи този контрол на нормата чрез импулсна модулация?

В зависимост от скоростта на движение соленоидният клапан на всяка дюза осигурява микропулсации, които я затварят за части от секундата. Съотношението между времето за отваряне и затваряне варира в зависимост от скоростта, с която се движи пръскачката, така че да поддържа зададената норма при различна скорост, но без това да променя работното налягане. Промяната в потока на пръскане се постига чрез промяна на времето на отваряне. Работи изключително лесно: операторът избира дюзата, която ще се използва, работното налягане и нормата на декар, а системата се грижи те да бъдат спазени. 

Как иновациите помагат на полето?

Модерната система SPRAYTRONIC дава възможност за промяна на потока през дюзата със 70% и съответно на работната скорост, без да се променят работното налягане и размерът на капките, които стигат до посевите. Всеки агроном е наясно с ефекта на това да имаме постоянен размер на капките и вариации в размера им и как това влияе на качеството на пръскането и ефекта от използвания препарат. 

От практическа гледна точка тази система позволява да се работи с един комплект дюзи при работно налягане от 3 бара при скорости от 8 км/ч до 18 км/ч. Това е важно за една самоходна пръскачка, която има работна скорост над 15 км/ч, но се налага по-бавно да окрайчи блока или да заобиколи далекопровод, като спазва нормата.

Не на последно място, системата контролира всяка дюза поотделно, като предвид разстоянието от дюза до дюза на практика фермерът получава контрол на секции с размер 50 см, което понижава до минимум презастъпването при работа. 

Качество и традиции или нови технологии

С бранд като Berthoud производителите уверяват, че не е нужно да правите избора между качество и традиции или нови технологии, когато избирате своята пръскачка, тъй като моделите Raptor и BRUIN притежават и двете. 

Традиционни и изпитани с годините са елементи на пръскачката като патентованата битурбинна помпа OMEGA, окачването на щангата Axiale, електронна система за контрол на пръскането Dualelec. Тези, както и редица други технологии са се доказали в дългата история на модела. 

Изкуствен интелект и какво може да прави той на полето?

„Изкуствен интелект на полето” не е просто слоган от билборд, а реално приложение на новите технологии и развитието на изкуствения интелект и приложението му в селскостопанската техника. От едната страна, седят технологичните възможности на пръскачката – за контрол на всяка дюза, постоянно налягане и еднакъв размер на капката и съответно гарантирано качество на пръскането дори при внезапно стартиране на системата. От друга страна, са модерните информационни технологии, които позволяват анализиране на растителната покривка и пръскане само върху плевелите, без да се засяга основната култура. В резултат на това значително се намалява излишно приложение на хербициди, както и ефектът върху околната среда.

Как можем да следим пръскането дистанционно и да анализираме работата на полето?

В 21. век сме и тази задача е лесна – нужна е само една допълнителна система, която да следи в реално време работата на машината и да записва нейните следи. FarmTrack е пример за такава система, която се внедрява в над 90% от пръскачките Berthoud, предлагани на българския пазар, и позволява след извършено пръскане цялата информация за обработката да се получава под формата на отчет директно на имейл или телефон. 

Чрез различни методи може да се измери и обработената площ или заработката на водачите в стопанството. Извършвайки такъв тип мониторинг, се постига оптимизиране на разходи, по-качествени обработки и по-правилна експлоатацията на машините. Така пръскачките и всички други машини в стопанството са на един клик разстояние, като освен мониторингът в реално време вие си осигурявате и надлежно приготвен дневник на всички агротехнически мероприятия в стопанството.

Ползите от приложението на иновативните технологии в пръскането са видими за десетки земеделци у нас, избрали през последните години самоходни пръскачки Berthoud, които съчетават в себе си всички тези иновации.

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.