Кои са най-честите грешки, допускани от стопаните, заявявайки интервенциите за биологично земеделие - агроекологични интервенции от новия Стратегически план за развитие на земеделието разясниха експерти от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

Анализът показва, че по време на Кампания 2023 г., която бе първа в заявяването на участие по различните интервенции за новия програмен период, стопаните не знаят какви ангажименти са поели по старите мерки 10  “Агроекология и климат” и/или 11 “Биологично земеделие” и с каква продължителност, стана ясно от думите на Ангел Банев, началник отдел „Прилагане на мярка 214, 10 и 11”, дирекция „Директни плащания” ДФЗ.

Забелязва се и масово заявяване на едни и същи площи или животни по интервенциите преди да е приключил стар ангажимент по направленията от мярка 10 и/или мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони, допълни той. Някои фермери пък се опитват да заявяват площи или животни по старите мерки 10 и 11 без да имат ангажимент, констатират още анализите на ДФЗ. 

По интервенциите Биологично растениевъдство, Биологично пчеларство и Екосхемата за биологично земеделие от Стратегическия план най-често срещаните грешки са обединени в няколко групи. Често стопаните заявяват площи, животни или пчелни семейства по биологичните интервенции, които не са в системата на контрол към 31 декември на предходната година и не са вписани в регистъра на биологичното земеделие.

По думите на Банев често се заявяват и животни и пчелни семейства, които не са собственост на кандидата, както и се заявяват и се поема многогодишен ангажимент с площи, които кандидатът не може да заяви за целия период от ангажимента, което в някои случаи води до прекратяване и възстановяване на средства.

От ДФЗ отбелязват, че по новата интервенция за насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия стопаните трябва задължително да използват сортове, които фигурират в приложението на Наредба 10 от 2023 г., а сортоподдържащото лице, което издава документ за закупен посевен или посадъчен материал, трябва да фигурира в приложение 5 на официалната сортова листа.

В интервенцията за опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство допустими за подпомагане пък са сортовете, само ако сортоподдържащите лица, издали документи за семена или посадъчен материал фигурират в приложение 6 на Наредба 10 от 2023 г. 

При заявяването на новата интервенция за насърчаване на естественото опрашване, по която могат да се заявяват 2 операции често експертите от ДФЗ са установявали през Кампания 2023 г., че е налично несъответствие на GPS координатите в регистъра на БАБХ с местонахождението на пчелина, заключи още Ангел Бонев.