Населението на планетата постоянно расте. Очаква се с най-високо темпо този процес да се наблюдава в Африка. Хората там имат нужда от храна и учените от American Society of Agronomy се замислят как въпросът да бъде решен, пише AgroXII.

Времето и реколтата стават все по-непредсказуеми

В полузасушливите тропици на Азия и Африка условията не са от най-благоприятните за земеделие. Растенията трябва да имат кратки вегетационни периоди, да оцеляват в бедни почви и да носят на екологично натоварване. Всички тези преимущества са характерни за просото. 

Около 97% от просото, отглеждано в цял свят, се произвежда в развиващите се страни. Просото представлява разнообразна група от зърнени култури. То се отличава с високо съдържание на хранителни вещества. Въпреки това съвременните генетични изследвания сериозно подценяват просото, казва Матю Джонсън, изследовател от университета в Джорджия. 

В изследване той заедно с колегите си от Индия създава няколко генетични ресурса за три различни сорта просо, които ще помогнат за създаването на нови устойчиви разновидности. 

Повечето фермери, които отглеждат просо, са дребни земевладелци. Обработват под 5 акра земя. Културата е от решаващо значение за тяхното оцеляване, тъй като може да вирее на маргинални площи и се нуждае от малко вода, сравнено с повечето зърнени култури. 

Просото, казва още Джонсън, расте много бързо. Това е важен фактор. Фермерите могат да го засеят наново в случай на стихийни бедствия или климатични катаклизми.

В рамките на изследванията учените наблюдават развитието на различни видове просо, сравняват добивите, времето на цъфтеж и други характеристики. 

Ние трябва да свържем тези резултати със знанието за генетичната връзка между сортовете просо, казва Джонсън. 

Съпоставяйки полевите резултати и генетичните данни, изследователите установяват търсените признаци и разработват по-добри сортове. 

Всяка следваща година сортовете ни стават по-добри, уточнява ученият от университета в Джорджия. 

Важна част от селекцията на желаните сортове земеделски култури е разбирането на това – как съществуващите сортове са свързани един с друг. Открихме доказателства за това, че съжителството на различни сортове просо невинаги се отразява върху генетиката им, казва Джонсън. Той е категоричен, че просото е отлична култура. 

Смятам, че тя е способна да разнообрази хранителното меню на човека и да осигури продоволствената безопасност, доколкото климатът на Земята продължава да се променя, казва Матю Джонсън.