Данните за старта на прибирането на реколтата от грозде за производство на бургундско вино доказаха, че е налице ускорено затопляне на климата през последните 30 години.

Учени: Как да познаете добрите сортове грозде?

Неотдавна публикувана серия от дати за жътвите през последните 664 години е последното доказателство, потвърждаващо, че климатът е необичаен през последните три десетилетия, пише phys.org.

Записки на винопроизводители показват, че гроздето в Бургундия в Източна Франция е било прибирано средно 13 дни по-рано, отколкото през предишните 600 години.

Това говори за по-горещ и сух климат в региона през последните години. Резултатите са от изследвания, публикувани в списанието Climate of the Past.

"Ние не очаквахме, че ускорената тенденция на затопляне от средата на 80-те години на 20 в. ще бъде толкова ясно видима в записките", казва проф. Кристиан Пфистер от Центъра за изследвания на климатичните промени Oeschger в Университета Берн, Швейцария.

Той е провел изследването с колеги учени и историци от Швейцария, Франция и Германия.

Томас Лабе, учен от Бургундия и Лайпциг и водещ автор на изследването, задълбочено е изследвал датите на прибиране на реколтата от грозде, като е започнал от 1354 г. в Бон – винената столица на Бургундия.

Изследователят е използвал голямо количество нередактирани архивни източници, в това число информация за изплащане за работна заплата на берачи на грозде, отчети в градския съвет на Бон и вестникарски публикации. Анализирани са данни за прибирането на реколтата до 2018 г.

"Отчетът ясно е разделен на две части", казва Лабе.

До 1987 г. гроздето за производство на вино обичайно е било прибирано от 28 септември нататък. В същото време жътвата през 1988 г. е била 13 дни по-рано. Проведеният от екипа анализ показва, че твърде горещите и сухи години са били рядкост в миналото, но са се превърнали в норма през последните 30 години.

Датите на прибиране на гроздето могат да бъдат използвани в качеството на един от показателите за изучаването на климатичните промени, тъй като гроздето е много чувствително към температурите и валежите. Кога то е достатъчно узряло за прибиране, решава природата. В годините, през които пролетта и лятото са горещи и сухи, гроздето е готово по-рано, отколкото през по-студени години.

Екипът от учени е потвърдил своите данни, използвайки детайлни температурни записи, обхващащи последните 360 години.

Преходът към период на бързо глобално затопляне след 1988 г. се откроява много ясно. Изключителният характер на последните 30 години става очевиден за всички, казва проф. Пфистер.

Надяваме се хората да започнат реалистично да гледат на климатичната ситуацията, в която се намира планетата в момента, заключва той.