В момента ситуацията не е розова за много сектори. Може да се каже, че за милиони хора времето е спряло. Те не могат да работят, нищо ново не се случва в общественото пространство. Продължава борбата с коронавируса. Фокусът е насочен върху настоящето, а бъдещето изглежда мъгляво. В такива моменти идват прогнозите и реорганизирането.

Банката на ЕС дава 700 млн. евро заем за земеделие и биоикономика

Агросекторът трябва да обръща по-малко внимание на пандемията и да се съсредоточи повече върху това, което предстои, казва футуристът Игор Новиков, съветник на президента на Украйна, пише „Правда“.

"Земеделският сектор е коз в ръцете на всяка страна. Тази година няма да е лека. Много държави оставиха зад гърба си зими с малко или без сняг. Климатът ще остане определящ за глобалната икономика, а не коронавирусът", смята Новиков.

Експертът е категоричен, че хаосът при доставките след падането на извънредното положение ще приключи. Тогава ще дойде време за трансформация, насочена към самодостатъчност на домашните стопанства.

ГОРЕЩИТЕ ТЕМИ НА АГРИ.БГ

Първите дни след въвеждането на извънредно положение бяха белязани от временното изчезване на основни хранителни продукти по магазините. За всеки пазар е предизвикателство да работи в условия на пандемия. Когато търговските вериги не могат да осигурят нужното предлагане, веригата на доставки се променя. Човекът се обръща към познатите баба и дядо на село, търсят се фермерите, отбелязва Новиков.

Футуристът прогнозира, че именно това са новите хоризонти за развитие в сферата на селското стопанство.

След края на пандемията ще има силна тенденция към самообезпеченост на ниво семейство и дори индивид. Значително ще нарасне значението на Интернета.

Няма да се научим рационално да се отнасяме към проблеми като паническото пазаруване на тоалетна хартия и брашно, но мнозина ще си зададат допълнителни въпроси: Откъде идва електричеството и интернетът? Как да си гарантирам, че тези две неща няма да ми бъдат отнети? Как да елиминирам риска от изчезването на брашното в магазина? Откъде да взема яйца и мляко?

Според Новиков ще станем свидетели на процъфтяване на домашните семейни стопанства. След пика на пандемията много хора ще се отнесат сериозно към възможността сами да отглеждат зеленчуци, плодове и други хранителни продукти. Това е една доста интересна сфера, казва експертът.

Предстои и промяна на пазара на труда.

На мястото на „белите якички“ и неквалифицираната работна сила ще се зададе бясно търсене на „сини якички“ – хора, които владеят занаятчийски знания, наясно са с технологиите и могат да изпълняват ръчна, но и квалифицирана работа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е краткият път за бърза адаптация към променящия се пазар

Фермери: Търсим достъп до пазара в кризата

Правила и работа по време на криза - всичко на едно място