Японците са известни със своята страст и търпение при отглеждането на плодове по строги правила. Един от най-ценените сортове бяло грозде, култивиран от Юки Накамура в Япония, отне 33 години, за да се развие. Сега той се отглежда в Китай и Южна Корея, без да се плащат авторски права, пише гръцкият сайт Ypaithros. 

Успехът идва, когато повярваш, че можеш да се издържаш със земеделие

Десертното грозде без семки Shine Muscat традиционно се предлага опаковано като бижу, като цената му може да достигне 100 евро на кг в магазините в Токио. 

Всеки грозд се отличава с големината си, а зърната му са сладки, но не прекалено, споделя Юки Накамура, чиято ферма се намира в сърцето на Централна Япония. Лозарят от години мечтае да изнася гроздето си като Хонконг и Тайланд. Там обаче масово се предлагат на много по-ниска цена имитации на Shine Muscat, които са произведени в Китай и Южна Корея. 

Според японците фермерите в двете страни са взели лози от сорта и са успели да ги адаптират на родна земя, за да произвеждат грозде със сходен външен вид и вкус. 

Клиентите се ръководят от цената, казва Шау, продавач на плодове на пазар в Хонконг, където истинските гроздове Shine Muscat се продават на двойна и дори тройна цена в сравнение с продукцията от Китай. 

Сортът Shine Muscat е регистриран на японския архипелаг през 2006 г. От десет години негови китайски имитации наводняват пазарите на изток. Япония обаче е безсилна да спре отглеждането на гроздето в Китай и Южна Корея. Тя няма правни средства, с които да принуди двете държави да преустановят производството. Не може да ги накара и да ѝ плащат за правата. 

Япония не е регистрирала сорта в чужбина в законово установените срокове, определени от международните разпоредби, обяснява японският министър на земеделието пред AFP. По думите му японските производители са проявили наивност и са подценили необходимостта от “интелектуална собственост”. 

Към днешна дата Япония не може да изнася гроздето си в континентален Китай поради строгите китайски карантинни разпоредби. 

Ако Пекин признае правата на Япония над Shine Muscat, това ще донесе приходи от над 62,7 млн. евро на година, отбелязва Ясунори Ебихара, отговарящ за защитата на търговските марки за растения към Министерство на земеделието. 

Десертното грозде Shine Muscat е поредното, което става обект на копиране. Същата съдба имат редица нови сортове ягоди, череши и цитрусови плодове, създадени в Япония. И при тях е пренебрегнато адекватното осигуряване на интелектуална собственост. 

От 2020 г. Страната на изгряващото слънце наложи забрана на изнасянето в чужбина на семена и млади растения от сортове, защитени на нейна територия. За нарушителите са предвидени тежки наказания, включително до 10 години затвор. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Всички плодове се обединяват в една група по обвързано подпомагане

Прогноза: Най-слабото производство на вино от 60 години насам

Как НАСА наблюдава обработваните полета от космоса