Световното производство на вино през 2023 г. се очертава да бъде по-слабо със 7% спрямо това през 2022 г. Това гласи информация, събрана за 29 страни, които представляват 94% от световното производство през 2022 г., съобщава Международната организация за лозя и вино (OIV).

Модерно и умно лозарство? Има как

Тази прогноза обаче трябва да се приема с повишено внимание, тъй като все още има големи страни като Китай, чиято информация все още не е налична. Освен това високата нестабилност в производствените обеми, наблюдавана през последните години както на национално, така и на регионално ниво, прави прогнозирането още по-трудно.

Ако изчисленията се окажат верни, тазгодишното производство на вино в световен мащаб ще бъде най-малкото от 1961 г. насам. То ще е дори по-ниско от исторически малкия производствен обем от 2017 г. (248 милиона хектолитра).

Този негативен сценарий може да се отдаде на значителния спад в основните страни производителки на вино в двете полукълба. Докато в Южното полукълбо Австралия, Аржентина, Чили, Южна Африка и Бразилия регистрират годишни вариации между -10% и -30%, в Северното полукълбо Италия, Испания и Гърция са най-потърпевшите страни от лоши климатични условия през вегетационния период. Само САЩ и няколко страни от ЕС, като Германия, Португалия и Румъния, са имали благоприятни климатични условия, които са довели до средни или над средните обеми.

От OIV отчитат, че екстремните климатични условия - като ранна слана, обилни валежи и суша, са повлияли значително на продукцията на световните лозя. Въпреки това в контекст, в който световното потребление намалява и запасите са високи в много региони на света, очакваното ниско производство може да доведе до равновесие на световния пазар.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Безалкохолното вино - новият продукт на ЕС

Атанас Василев: Няма никаква ангажираност от страна на държавата към лозарството