Няма да правим чисто нов закон за кооперативите, а ще направим промените в Закона за кооперациите. Това каза земеделският министър Кирил Вътев пред производители и преработватели в Старосел.

Той призова всички да се включат много активно в измененията.

“Ако вкараме чисто нов закон, ще стане много по-трудно. Със закон за изменение става по-лесно”, призна Вътев.

Земеделският министър даде редица примери за кооперативи и модели, които работят в различни държави от Европа.

“Има един модел, който е много добър, правен е преди 100 години, но той предвижда коопериране само между физически лица. А не между юридически лица. 

И когато говорим за групи производители, тези групи производители са измислени не както за нас, защото сме в насипно състояние, да се групираме и да работим. 

Те са измислени за големите европейски кооперативи. Когато има дадена цел или дадена задача - една група от кооператива се отделя и я реализира. Затова при нас много трудно тръгват тези групи на производители, защото ние нямаме кооперативи. А те си имат доверие, имат и правила, които са безкомпромисни.

Аз лично знам няколко кооператива във Франция, в Италия. И там, ако не спазваш правилата, те предупреждават. Следва някаква санкция и третия път вече е действие за напускане. Напускаш и когато не си част от този кооператив, не можеш да продаваш продукцията си
, обясни Вътев.

Кооперативът се грижи за всичко - категоричен е Кирил Вътев. Затова и у нас започват да се правят сериозни стъпки в тази посока.