Водещият пробелм в сектор “Плодове и зеленчуци” е кооперирането. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев преди годишната среща на преработватели и производители на плодове и зеленчуци, организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

“Много е погрешно да се разглежда производство и преработка отделно. Това е една верига - от полето до масата. Всичко, което се случва от полето до масата е, предмет на коопериране”, каза министърът. 

Кооперирането и сдружаването, или по-скоро липсата им от години е тема, която в Агр.и.БГ поставяме. 

Вътев припомни, че се готви Закон за аграрната камара и браншовите организации, закон за правилата на доставка по агрохранителната верига, като подчерта, че последния е изключително важен за всички. 

“Тези три законопроекта за мен са фундаментални, защото те поставят базата за решаването на много от проблемите, които коментираме на парче. Няма такъв законопроект или такава наредба, които могат да решат всички проблеми. Това е пакет от решения, които трябва да се извършат. За съжаление досега нямаме такива закони, които да коригираме, както направихме корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи”, каза Вътев и допълни:  

“Надявам се всички производители на плодове и зеленчуци да са доволни от промените (в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - бел. ред.), защото на първата сесия на търговете, те са с предимство да получат земя от Държавния поземлен фонд, както и животновъдите относно пасищата и ползването на такива земи за производството на фуражи.