Зърното от южната украинска Херсонска област се изпраща в Русия, заяви Кирил Стремусов, заместник-ръководителят на подкрепяната от Москва военно-гражданска администрация на окупираната от руските сили област в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от Дарик.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

"Зърното от миналогодишната реколта се изпраща на руски купувачи", уточни той и добави:

"Имаме място за съхранение на новата реколта, въпреки че имаме много зърно тук. Хората сега частично го изнасят, като се договориха с тези, които го купуват от руска страна", каза Кирил Стремусов, цитиран от ТАСС.

Той добави, че е възможно слънчогледово семе от областта да бъде изпратено в руски заводи за производство на слънчогледово олио.

Украйна по-рано обвини Русия, че заграбва нейното зърно и селскостопанска техника от териториите под контрола на нейните сили, след като започна така наречената от нея "специална военна операция" през февруари. САЩ пък обвиняват Москва, че поставя под заплаха глобалните доставки за храни, като пречи на Украйна да изнася реколтата си.

Руските войски превзеха по-голямата част от Херсонска област в първите седмици на инвазията и след това засилиха контрола си над района.