Темата с граничния лабораторен контрол на вносните храни, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево”, бе шумно възродена след инспекция на място от премиера Кирил Петков. Последваха мащабни проверки от три държавни агенции (НАП, БАБХ, ДАНС) и МВР, а от управляващите дойде информацията, че е освободен един от зам.-изпълнителните директори на Агенцията по храните (БАБХ). 

Зърнени борси: Цените тръгнаха по течението надолу

За сегашното правителство може това да е нов случай, но за нас е старата песен за съмнително качество на внос, съмнителна работа на частни фирми по границата и т.н. на нов глас. Какво ще последва този път?

Малко преди настоящата акция

След като посети земеделци в Петричко, които се оплакаха от натиска на гръцкия внос, министър-председателят провери (заедно със зам.-министъра на земеделието Иван Христанов и изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов) как се извършва фитосанитарният контрол и контролът върху продукти с животински произход на границата ни с Турция.Единственият начин продукцията на българските производители да бъде запазена от нерегламентиран внос е да има работещ механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България”, смята премиерът на страната, предаде правителствената пресслужба.

Видях, че камерите на лабораториите са изключени. Липсва на контрол. Това не може да бъде така. Не може да имаме входна точка и да искаме да запазим интересите на българските производители, ако инспекциите на границата не работят”, заяви премиерът пред „24 часа”

Пред журналисти Петков сподели, че се е натъкнал на несвойствени дейности, в лабораторията за животни нямало следи от животни, а във фризерите за месо имало цитрусови плодове. 

Няколко месеца по-рано

На 31 декември договорите с частните фирми, осъществяващи фитосанитарния контрол по българо-турската граница, са предподписани въпреки забраната на земеделския министър. Това обяви след настоящата проверка началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова пред bTV. Без да пояснява за кого става въпрос тя заяви още, че е освободен от поста си зам.-изпълнителният директор на БАБХ.

Справка на Агри.БГ сочи, че ресорът „Граничен контрол” е възложен на инж. агроном Николай Роснев, изпълняващ длъжността от 2019 г. и дългогодишен служител на агенцията.

В края на миналото лято

Позовавайки се имено на неговата експертиза (бел.р. Николай Роснев) на 31 август 2021 г. тогавашният служебен земеделски министър Христо Бозуков отговори на питане от Мая Манолова в Народното събрание, че лабораторията на ГКПП Капитан Андреево е обявена за официална, има държавен и европейски контрол над нея. Според европейския регламент няма изисквания тези лаборатории да са държавни. В над 95% от държавите членки тези дейности се извършват от частни лаборатории, а към момента няма държавна лаборатория, която да отговаря на изискванията, каза още тогавашният агроминистър.

По оповестените от него данни таксата за изследване от лабораторията за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат от трети страни, е 350 лв. без ДДС и 500 лв. за разтоварване.

В началото на миналото лято

Самият Бозуков обаче няколко месеца по-рано, в началото на встъпването си в длъжност „разобличи” пограничните дейности, публично критикува действията на шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Христо Вълчанов, който пък малко по-късно оглави временно Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). 

Така въпреки разветите байряци и този път въпросите със „златния гьол” и лабораториите излязоха бързо от актуалност. Сега поредно правителство се захваща в едни неспокойни времена с темата дано не се повтори същият сюжет.

Ежегодно

Иначе българските фермери не са спрели от години да повтарят за нерегламентиран и такъв със съмнително качество внос. Когато през лятото на 2020 година новите разпоредби на БАБХ задължиха търговците да изследват партидите от ЕС за остатъчни пестициди за своя сметка, производителите реагираха положително.

Според браншови представители от сектор „Плодове и зеленчуци” години наред „в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена”.

Днес, малко преди Великден и в условията на сериозна криза, земеделските производители отново обърнаха внимание на натиска на вноса, особено на правилата по-които той се осъществява. И правителството предприе с първото действие – акция/проверка. Да видим какво ще последва