Поискахме достъп до информационната система на ДФЗ. Не може управляващият орган да не знае какво прави неговият подопечен, заяви служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков в ефира на TV1.

Проф. Бозуков: Хората с големите субсидии си ги получават законно

По негови думи досега такъв достъп не е бил искан. 

„Предишното ръководство е смятало, че не е необходимо, въпреки това дирекцията е чакала с дни информация от ДФЗ, което е забавяло процесите и се е отразявало на земеделските производители. Сега ще го поискаме и до края на седмицата мисля, че ще го имаме“, добави ресорният министър.

На въпроса кога се очакват резултатите от проверката на Разплащателната агенция, проф. Бозуков отговори, че към момента такава не е назначавана. Той е поискал проверка само от вътрешния одит на ведомството, но вместо обективност е получил информация, че ситуацията в „Напоителни системи“ свети в розово. А неговите данни са потресаващи. 

„Даже наскоро е излязъл одит на Сметната палата, който до момента не ми е предоставен, макар че аз съм принципал на Дружеството. Този доклад засега не можем да разберем дали е дошъл в МЗХГ или е в Напоителни системи, а в него има доста критични бележки по отношение на обществени поръчки, несъбрани вземания, дори сключени договори срещу залог от имоти в частна българска банка, която се оказа с несигурна ликвидност“, обясни земеделският министър. 

Той самият разполага с много сигнали за злоупотреби. Такива са подадени писмено и в Министерството на земеделието, но те не са подписани, повечето са анонимни и хората не желаят да застанат с лицето си зад тях.

Министърът: „Има сигнали, зная за много неща, но всяко действие трябва да бъде облечено законово.“

Проф. Бозуков потвърди, че е чувал и за консултантски фирми за проектни предложения, които гарантират успех на тези производители, които се обърнат към тях. Но за тях отново липсват доказателства. А относно това дали има сблъсък на интереси, при положение че един от съветниците му – Емил Дърев, е съдружник в консултантска фирма, проф. Бозуков каза следното: 

„Предполагам, че в момента Емил Дърев е напуснал или е прехвърлил правата си в консултантската фирма. Ще го попитам“, бе неговият кратък отговор.

Проф. Бозуков коментира още нередностите около договорите за инсинераторите, златния гьол, шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково, незаконната сеч, разговор с Иван Ангелов за ембаргото на Русия за внос на българско пилешко месо и яйца за разплод. Цялото интервю с него може да видите тук.