Манипулативно е твърдението, че цената на пробата би довела до поскъпване на плодовете и зеленчуците. Не е коректно да се изнася подвеждаща информация, че една лабораторна проба за пестициди в размер на 420 лв., взета от пратка с тонове продукция, ще повлияе на цената. Такава е позицията на БАБХ, представена в прессъобщение до медиите, по повод отвореното писмо на негодуващи от новата заповед търговци.

Браншовици: Заповедта на БАБХ за вносните зеленчуци да стане безсрочна

От агенцията заявяват, че контролът, който се извършва върху плодовете и зеленчуците за прясна консумация, предназначени за българския пазар, цели единствено да гарантират безопасността и качеството на продукцията, която потребителите слагат на трапезата си.

“В обхвата на контрола се вземат проби от сезонни плодове и зеленчуци. На контрол за остатъчни вещества от пестициди подлежат стоките, произведени в страни от ЕС и предназначени за българския пазар, продукцията, внос от трети страни, както и произведената в България, разясняват инспекторите.

Над 200 тона стоки, внос от трети страни, с повишени количества на остатъци от пестициди, доказани с лабораторно изследване, не бяха допуснати до родния пазар през април и май.


В изявлението си от агенцията призовават да не се спекулира с цената за нужния контрол, която е за тонове продукция и да се изкарва като възможна причина за поскъпване на търговската цена на продукта.

"Резултатите от пробите излизат от 24 до 72 часа, като времетраенето се определя единствено и само от заявката на търговеца. Предоставена е възможност за анализ на пробите във всички акредитирани лаборатории за изследване за пестициди на територията на страната. Целта е да се постигне разпределение, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове", казват още от БАБХ и уточняват:

Стоките, предназначени за пазара, както и тези за преработвателните предприятия, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана лаборатория в ЕС, не подлежат на пробовземане на територията на България. 

Данните до момента сочат, че повече от половината пратки с плодове и зеленчуци, влизащи  в страната, са придружени от протокол за анализ.

За бързоразвалящите се стоки не се изчаква излизането на резултатите. По процедура те биват пломбирани на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране, изчакват резултата от пробите на ГКПП.  

БАБХ ще продължи да осъществява контрол на продуктите и стоките предназначени за българския потребител, заявяват в заключение от агенцията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Търговските вериги могат да убият директния пазар

Стопанин: Вносни череши изместват българските на пазара

Проверките – ябълката на раздора в обвързаната подкрепа