Премиерът Кирил Петков се срещна с граждани в Благоевградско, за да отговори на техни въпроси, свързани с инфлацията, цените на електроенергията и газа и други актуални проблеми. При посещението си в зеленчуковата борса в Кърналово той чу редица оплаквания от земеделските производители, обеща им среща със земеделския министър и си тръгна с дар от тях – розови домати от ранната реколта.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?.

Земеделците, продаващи на петричката борса, споделиха, че са притиснати от увеличените разходи за производство, намаленото подпомагане и гръцкия внос на ниски цени, който ги изтласква от пазара. Пред журналисти министър-председателят увери, че ясно е чул проблемите им.

„Огромният проблем е цената на газа, другият е броят на прекупвачите, те искат да имат по-къса верига, цените на торовете също са проблем. Всичко това го разбирам, обещах, че ще им направя директна среща с Министерството на земеделието, заяви Кирил Петков, предаде „NET plus”.

Родните производители обаче настояха за среща и с финансовия министър. „Просто няма никакъв диалог. Не можем да стигнем до Министерството на земеделието… Искаме среща с Вас (бел.р. Кирил Петков), земеделският министър и задължително с Асен Василев, защото той коли и беси и е категоричен, че няма да се намалява ДДС-то, а 20% е много”, каза на премиера една от производителките на борсата.

Един от проблемите са теренните проверки” оплака се друга фермерка и обясни на Петков защо те спъват земеделската работа. „Реализацията е много трудна, и подкрепата е малка. Не може за един декар оранжерия да получаваш от 800 лв. годишно”, заяви собственик на оранжерия. И на тази среща с властта се чу констатацията, че малките земеделски производители са най-потърпевши в кризите.