Браншовици от сектор "Плодове и зеленчуци" излязоха с декларация в подкрепа на новата заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която задължава търговците да изследват за своя сметка продукция, влизаща от страни членки на ЕС за остатъчни пестициди.

Ще поскъпнат ли вносните зеленчуци?

Според документа, издаден от Агенцията, анализ ще трябва да се прави на всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши. Цената на пробите за всяка партида е 420 лв., твърдят търговци. Заповедта влиза в сила от 8 юни 2020 г. и е валидна до 30 октомври 2020 г. Тя не засяга вносителите на плодове и зеленчуци от трети страни. Всички директори на стокови борси и тържища в страната са задължени да не допускат стоки без извършен анализ за остатъчни пестициди.

По-рано тази седмица срещу новите разпоредби се обявиха търговци от големи тържища в страната. Според тях изискванията ще вдигнат цените на вносните плодове и зеленчуци.

В защита на заповедта обаче застанаха от Съюза на дунавските овощари, Добруджанския овощарски съюз, Българската асоциация на производителите на оранжерийни продукти, Националния съюз на градинарите в България, Съюза на овощарите в България, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Те изпратиха декларация, в която не само подкрепят решението на БАБХ, но и настояват заповедта да остане безсрочна.

Според браншовиците години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба, смятат те.

Подписалите декларацията са на мнение, че вследствие на заповедта може да се очаква спиране на нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци, а проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна. Те подчертават, че много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна.

Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата, смята от бранша.