Няма пропуснати ползи за страната ни от това, че частни фирми извършват дезинфекцията и контрола на вносните плодове и зеленчуци на ГКПП Капитан Андреево и Лесово, бе тезата в отговора на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков по време на парламентарния контрол.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване 

Става дума за т.нар. „златен гьол”, които бе един от първите скандали след встъпването в длъжност на служебния ресорен министър. През юни 2021 г. проверка на Агенцията за приходи (НАП) откри 32 млн. лв. касова наличност във фирмата, която от 2013 г. извършва дезинвекцията на влизащите превозни средства. В посочената от питащите депутати справка се казва, че само през първата година фирмата декларира печалба в размер на 1.3 млн. лв., а за пет години е спечелила от тази дейност 27 млн. лв. 

Самият министър тогава публично критикува действията на шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Христо Вълчанов, който пък малко по-късно оглави Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), а сега Бозуков заяви от трибуната на Народното събрание:

Със сключения договор държавата само събира приходи без да има разходи по тази дейност. От 2013 до 2021 г са постъпили 28 млн. евро и около 18 млн. лв. без да са разходвани бюджетни средства. Относно съставените актове от НАП, Министерството на земеделието и БАБХ не са страна по проверката и не е постъпвала информация. 

В структурата на БАБХ и към момента няма звено с вменени задължения за извършване на дезинфекция. В бюджета на Агенцията не са предвиждани средства за извършване на дезинфекция. Направени са разчети по мое искане за финансовите средства, които са необходими за евентуално поемане на дейността от БАБХ, които възлизат на 2 649 804 лв. на година и повишаване на персонала с около 54 души.”

Година по-рано същият по смисъл отговор бе даден в парламента от тогавашния земеделски министър Десислава Танева.

Министър Бозуков бе попитан също защо БАБХ е възложила ангажиментите си по контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, влизащи в страната ни от Турция на частна фирма. По оповестените данни таксата за изследване от лабораторията за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат от трети страни, е 350 лв. без ДДС и 500 лв. за разтоварване.

Христо Бозуков: Според европейския регламент няма изисквания тези лаборатории да са държавни. В над 95% от държавите членки тези дейности се извършват от частни лаборатории.

Лабораторията на ГКПП Капитан Андреево е обявена за официална, има държавен и европейски контрол над нея, обясни ресорният министър. „Към момента няма държавна лаборатория, която да отговаря на изискванията и да е акредитирана за такъв обем рутинни изпитвания за пестициди за дейността на официалния контрол. Националната такава е на доста отдалечено разстояние от пункта”, каза още той.