През тази година почти няма кайсии родно производство. Малкото оцелели плодове обаче често стават само за ракия. Такава е ситуацията в Силистренска област, където са разположени повечето кайсиевите градини у нас. 

Драстичен спад: Зеленчуците "напускат" родните полета


„Няма кайсии, берем около 1 тон дневно, плодовете са предимно за ракия, а малка част се предлага в магазините на кооперацията за директна консумация“, съобщи за Агри. БГ Велика Славова, председател на земеделска кооперация „Нива“ в силистренското село Иширково. Освен това кооперативното стопанство има договор с предприятие в Исперих, където изпраща част от събраната реколта. 

Плодовете за ракия се продават по 84 стотинки (70 ст./кг + ДДС) предимно на местното население. Кооперацията има и 90 дка праскови, за тях е рано да се берат, но очакваната реколта ще стигне предимно за прясна консумация в деветте магазина на ЗК „Нива“, става ясно от думите на Велика Славова.

Кооперацията е една от най-големите в страната, разполага с 30 000 дка ниви. Освен житни култури, кооператорите са намерили смелост да развиват и овощарство и отглеждат 1650 дка трайни насаждения – кайсии, сливи, праскови и череши. 

По 90 ст./кг вървят кайсиите за ароматната плодова ракия в село Искра. В центъра на селото е оформена борса, на която сутрин хората носят каквото са събрали от градините. Там на едро хубавите плодове се търгуват по 2 лв./кг, същите кайсии достигат до магазините в столицата на 4 – 4.50 лв./кг. Крайпътните търговци по пътя Силистра-Русе пък най-често искат по 3-3.50 лева за килограм от златния плод. 

Едва в 10% от кайсиевите градини на Димитричка Търпанова има плод тази година, тъй като късните пролетни студове не пощадиха насажденията и край Дунав. Тя успява да предлага, заедно с колегите си от сдружение на производителите "Дунав плод" оскъдната си продукцията на голяма европейска търговска верига.