Нетипично топлото време през февруари в Северозападна България създаде на овощарите грижи и тревоги.

Полезно: Крайно време е за резитбата на овошките

Заради задържалите се дълго време високи температури ранните сортове овошки напъпиха, а някои от тях дори вече цъфтят.

Имал съм такъв проблем преди две години, когато дръвчетата цъфнаха твърде рано, а след това заваля сняг и при рязкото понижение на температурите всичко опада. Ако нямах повече на брой по-късни овошки в градината, това щеше буквално да занули моя бизнес”, разказва Иван Атанасов, който се занимава с овощарство повече от десет години.

Според специалистите по-уязвими при такива екстремни амплитуди са младите дръвчета. По-старите издържат повече. Самите цветове пък са устойчиви до минус 3 градуса.

„Докато още не са цъфнали, а венчелистчетата и тичинките са в пъпките – няма страшно! Трябва да се знае обаче, че по-ранният цъфтеж на дърветата не винаги се дължи на високите температури. Може да е заради малък запас от хранителни вещества в почвата. Може да се дължи и на заболяване", обясни агроном Валя Петрова.

Затова е добре стопаните да направят обход и да наторят - сега времето е благоприятно за такава дейност. Хубаво е също овощарите да се посъветват със специалист и да напръскат дръвчетата. Това няма да навреди, макар че е сравнително късно вече да се вземат превантивни мерки, с които да се предотврати ранният цъфтеж.

Наблюденията показват, че опасност от ниски температури в региона има чак до началото на април.

Ранният цъфтеж има и друга лоша страна. Известно е, че пчелите не са особено активни до температура на въздуха плюс 12 градуса. Това означава, че много от цветовете може да останат неопрашени. Такава опасност има и при евентуални валежи от дъжд по време на цъфтежа.

Макар да няма универсално решение, добре е стопаните да опитат всичко възможно, за да спасят поне по-голямата част от бъдещата реколта. Един от старите начини за справяне с проблема е одимяването със слама, която се пали под короната и се оставя да тлее, но задължително под наблюдение. По-съвременните методи са предлаганите в агро-аптеките препарати, разработени на базата на растежни стимулатори.