На повечето стопани е добре известен фактът, че самите тъкани на овощните култури съдържат около 70% вода, а в плодовете им има и повече. В условията на отминаващата зима валежите бяха малко и това вероятно ще наложи поливане в много от градините.

Новините от вас: Овошки цъфнаха с 15 дни по-рано

„Моят терен е на полето и е трудно да осигуря поливане. След сушата от миналата година обаче съм готов да предприема мерки. Имам уговорка до края на месеца да направя сондажен отвор и да се снабдя с вода. Проблемът ми с електричеството обаче трудно може да се реши и затова вероятно ще ползвам генератор”, споделя овощарят Димитър Георгиев.

Той се е информирал вече, че най-много се нуждаят от вода черешите, следвани от крушите и ябълките. Най-малко поливане искат сливите.

„Оптималното ниво на почвената влага за овошките по принцип е около 60-80%. Колкото по-надолу е тя, толкова повече дръвчетата страдат от дефицита, а е възможно дори и да загинат от това”, категорична е агроном Валя Петрова.

Не бива да се забравя обаче, че и преовлажняването е сериозно изпитание за овошките. Известно е, че при преполиване кислородът в почвата се измества от въглероден диоксид, който се натрупва около корените и те загниват. Такива растения са по-податливи и на болести, особено гъбични.

„Дърветата в овощната градина се нуждаят от постоянна влага в оптимални количества. За тях не са препоръчителни нито прекалено отцедливи терени, нито такива, разположени в ниски части, за които винаги  има опасност да бъдат преовлажнени. И за правилно създадената овощна градина обаче е полезен влагомер за почвата. Той най-точно би могъл да ориентира стопаните дали техните растения имат нужда от вода или тя е прекалено много”, обяснява специалистът.

Това е особено важно за растенията сега, когато им предстои най-активния сезон, но правилата в никакъв случай не трябва да се пренебрегват до есента, защото иначе ще бъде поставена на риск реколтата.