Качеството на ябълковата реколта във Видинско е под въпрос заради сушата. В землището на село Градец се очертава среден добив от ябълки, но все още не е ясно какво качество ще бъде постигнато, казва производителят Иван Фърков, цитиран от радио “Фокус”- Видин. По думите на овощаря, 40 дни в района не е имало валежи и се налага овощните насаждения да се поливат.

 

 

Съоръженията за напояване в землището на Градец са унищожени, затова производителят използва собствен сондаж. „Ябълката е плод, който иска много вода, особено сега, когато плодът едрее, за да е качествен”, обясни Иван Фърков. Тази година овощарите се налага да се борят и с някои вредители. Ябълковите насаждения край Градец са били нападнати от кръгломиниращ молец. Борбата с него е много трудна, каза производителят. Той уточни, че обработките с препарати са започнали през април и продължават и до момента.

 

 

Прибирането на реколтата от ябълки в землището на село Градец трябва да започне през първата десетдневка на месец септември. Пласментът остава проблем, каза още Иван Фърков.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!